Hirdetés

Levegőből veszi ki a vizet a Google anyacégének új fejlesztése

|

Mostantól ráadásul bárki gyárthat magának otthon sajátot.

Hirdetés

Az amerikai járványügyi központ, a CDC 2017-es statisztikái szerint világszerte több mint 785 millió ember nem jut biztonságos ivóvízhez, míg a WHO és a UNICEF idén már több mint egymilliárdra becsli az érintettek számát. Ezen a helyzeten segíthet a Google anyacégének, az Alphabetnek a legújabb fejlesztése, amely a levegő nedvességtartalmát megszűrve juttatja tiszta vízhez a felhasználókat - írja a Fast Company.

Az Alphabet speciális projektjeiért a holdraszállás után moonshot factory-nak is becézett X nevű részleg felelős, ők fejlesztették ki az atmospheric water harvesternek nevezett eszközt, aminek kissé bicegő magyar tükörfordítása körülbelül légköri vízkombájn lenne, de maradjunk a speciális légszűrőnél, az egyszerűség kedvéért.

A légköri víz nagy segíséget jelenthet azokon a helyeken, ahol nem férnek hozzá megfelelő mennyiségű ivóvízhez (Fotó: X)
A légköri víz nagy segíséget jelenthet azokon a helyeken, ahol nem férnek hozzá megfelelő mennyiségű ivóvízhez (Fotó: X)
A légköri víz nagy segíséget jelenthet azokon a helyeken, ahol nem férnek hozzá megfelelő mennyiségű ivóvízhez (Fotó: X)

A szűrőre már csak azért is nagy szükség van, mert a vízhiányos területeken olyan jelentős beruházásokra lenne szükség, mint például a sótalanító üzemek, amelyek hatalmas befektetést igényelnek, a kivitelezés pedig akár évekig is elhúzódhat. Ezeken a helyeken hatékony átmeneti megoldást jelenthet az X fejlesztése.

"Ez a kisméretű, napelemes eszköz számos helyen akár ki is válthatja a hasonló üzemeket" - mondta Jackson Lord, aki a szűrő fejlesztését megelőző kutatásokat végezte.

Az X szakemberei már többféle víztisztító megoldással kísérleteztek, azonban rájöttek, hogy a légkör víztartalmának megcsapolása olyan helyeken is segíthet a vízhiányon, ahol nem feltétlenül van szükség arra, hogy ivóvíz tisztaságú folyadékhoz jussanak a rászorulók.

"Az ivóvíznek globálisan csupán 0,1 százalékát isszükl meg" - tette hozzá Astro Teller, az X vezetője. "A fennmaradó 99,9 százalékot fürdésre, mosogatásra vagy például mezőgazdasági célokra használjuk fel. Ez utóbbiaknak pedig távolról sem kell annyira tisztának lennie. Miután ezt felismertük, máris rengeteg akadály elhárult az útból."

Korábban is léteztek már olyan berendezések, amelyekkel ki lehetett vonni a vizet a légkörből, ám ezek többsége rengeteg energiát igényel a működéshez, ráadásul sok esetben drága és bonyolult eszközökről van szó. Az X által fejlesztett szűrőt kifejezett olyan helyekre szánják, ahol nem biztosított az áramellátás, mindezt úgy, hogy igyekeztek kigyomlálni a tervekből minden olyan tényezőt, ami emelte volna a szerkezet árát.

Az X prototípusa a fejlesztés során (Fotó: X)
Az X prototípusa a fejlesztés során (Fotó: X)
Az X prototípusa a fejlesztés során (Fotó: X)

Az eszköznek mindössze néhány napelemcellára van szüksége, hogy a szűrőventilátorokat működtetni tudja, ezen felül a nap hőjét használja fel a működéshez. Az egyik ventilator beszívja a levegőt a környezetből, amelyet egy páramentesítő betéten vezet át, amely magába zárja a nedvességet. Ezután egy másik ventilator a napelem által felmelegített levegőt kezd el keringetni a készülékben, ami a harmatképződéshez hasonló folyamatot indít el: a megkötött vízcseppek lecsapódnak a szűrő belső felületén, ahonnan egy gyűjtőbe csorognak. A fejlesztés során óránként körülbelül 150 milliliter vizet tudtak kivonni, a végső változat a cég szerint napi 5 liter víz megtermelését teszi lehetővé.

Ez jól hangzik, azonban az Alphabet ambiciózus céljainak nem volt megfelelő. A cég ugyanis literenként egy centnyi fajlagos költséget szeretett volna elérni, azonban sehogyan sem tudták ezt tartani, legjobb esetben is literenként 10 centbe került a víz előállítása. Bár ez még így is kiváló ajánlat, különösen a semmihez képest, az X-nél mégis úgy döntöttek, hogy parkolópályára teszik a projektet. Mivel azonban az ottani döntéshozók is érezték, hogy még ez a drágább verzió is hatalmas segítséget jelenthet a rászorulóknak, úgy döntöttek, nyílt forráskódú projektként elérhetővé teszik a kutatás összes adatát, de a készülék prototípusának terveit, valamint a szükséges szoftvert és egyéb dokumentációkat a Github és a Figshare felületein, így ezeket bárki letöltheti és nekiállhat tökéletesíteni a megoldást.

"Általában nem csinálunk ilyesmit, de ebben az esetben éreztük, hogy gyorsabban érünk el eredményeket, ha megosztjuk a terveket a világgal, mintha mi magunk folytatnánk a fejlesztést" - mondta Teller.

"Ha ezzel hamarabb juttathatunk biztonságos ivóvizet a rászorulóknak, akkor a nemes cél érdekében muszáj így tennünk" - tette hozzá Jackson Lord.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)