Hirdetés

A Föld fekete doboza mesélheti el a klímakatasztrófa történetét a túlélőknek

|

A különleges adattárolót figyelemfelkeltésnek szánják a döntéshozók számára.

Hirdetés

A repülőgépek fekete doboza - amely a valóságban általában inkább narancssárga - arra szolgál, hogy katasztrófa esetén utólag meg lehessen állapítani, mi okozta a bajt. A Föld fekete dobozának nevezett különleges installáció pedig arra, hogy a jövő generációi megérthessék, hogyan keveredhetett az emberiség abba a szorult helyzetbe, amit a klímaválság jelent - írja a Euronews.

A hírcsatorna értesülései szerint az Earth Black Box nevű építmény egy 10 méter hosszú, speciális formájú acélkonténer lesz - a falai 7,5 centi vastag acélból készülnek - amelyet Tasmánia északi partjainál egy gránitfennsíkon állítanak majd üzembe 2022-ben. A pontos helyszínt egyelőre nem hozták nyilvánosságra, az alkotók csak annyit árultak el, hogy a helyszínt annak geopolitikai és geológiai stabilitása miatt választották.

A Föld fekete doboza a tasmán tengerparton, mindentől távol gyűjti majd a klímaváltozás adatait (Fotó: Earth Black Box)
A Föld fekete doboza a tasmán tengerparton, mindentől távol gyűjti majd a klímaváltozás adatait (Fotó: Earth Black Box)

A Föld fekete doboza a tasmán tengerparton, mindentől távol gyűjti majd a klímaváltozás adatait (Fotó: Earth Black Box)

A konténerben számítógépek és adattároló merevlemezek működnek majd. Az energiaellátásról a konténer tetejére szerelt napelemek gondoskodnak majd, így a fekete doboz önellátó módon képes lesz üzemelni.

Az elképzelés szerint a doboz rögzíti a tengerszintek változását, a hőmérsékleti ingadozásokat, a bolygó légkörének szén-dioxido tartalmát, illetve más környezeti adatokat, emellett, az internetről egy algoritmus segítségével a klímaváltozásról szóló címeket, cikkeket, blogposztokat és tweeteket is archivál majd.

Az alkotók elképzelése szerint a fekete doboznak akkor lehet jelentősége, ha a klímaváltozás hatására összeomlik a mostani civilizáció. Az esetleges túlélők a doboz információi alapján megállapíthatják majd, mi vezetett a klímakatasztrófához és remélhetőleg el tudják kerülni annak megismétlődését a jövőben.

A projekt a University of Tasmania és a a legnagyobb ausztrál reklámcég, a Clemenger BBDO közös munkája.

A doboz végső soron a klímaváltozás történetét meséli majd el, ezzel is arra ösztönözve mindannyiunkat, hogy viseljük a felelősséget azzal kapcsolatban, hogy az embeiség hogyan küzdi le az eddigi legnagyobb kihívást, amely előtte tornyosul - vagy hogyan pusztul bele abba

- mondták az érintettek az Earth Black Box-szal kapcsolatban.

Bár magát a konténert még nem építették meg, az adatok gyűjtését már most megkezdték. A készítők arra is felkészülnek, hogy a jövő túlélői - akik nem feltétlenül tudnak a doboz létezéséről - számára megkönnyítsék a doboz tartalmának az értelmezését. Többféle formátumban is elmentik majd az adatokat, de azon is gondolkodnak, hogy egy automatizált lejátszót is beépítsenek a doboz belsejébe, amely a konténer felnyitására, vagy közvetlen napfény hatására kezdené el lejátszani, amit rögzített. Emellett arra is adnának lehetőséget, hogy vezeték nélküli kapcsolaton keresztül is rá lehessen csatlakozni a fekete doboz adattárolóira, ha valaki a helyszínen van.

Amíg kiderül, hogy szükség lesz-e a különleges adatrögzítőre, érdemes elolvasni testvérlapunk, a PCWorld összeállítását arról, hogy nézhet majd ki a világunk 2030-ban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)