Hirdetés

Virtuális valóságban tervezték a Honda jövőre érkező autóját

|

A techonlógia alkalmazására még a világjárvány miatt került sor.

Hirdetés

Bár a Honda Pilot nevű SUV-t csak jövőre mutatja be a japán márka, az autó tervezése természetesen már jóval korábban elkezdődött. A gyáriak még bőven a tervezési folyamatnál tartottak, amikor közbeszólt a koronavírus-világjárvány. Az emiatt bevezetett utazásikorlátozások pedig komoly problémát okoztak, mivel az autógyárak jellemzően több, a világ különböző pontján tevékenykedő mérnökcsapattal dolgoznak, akik a lezárások miatt otthon rekedtek - írja a motor1.com.

A lap információi szerint a Los Angeles-i Honda Design Studio (HDS) munkatársai ezért a virtuális valóságot hívták segítségül, hogy közösen tudjanak dolgozni a mérnökökkel, és más tervezőcsapatokkal. A VR-technológia pedig lehetővé tette, hogy a 2023-ban érkező Honda Pilot és a 2024-ben piacra kerülő, tisztán elektromos hajtású Honda Prologue EV formavilágát digitális modelleken alakítsák ki.

A japán és az amerikai kollégák egyszerre dolgoznak a Honda Pilot digitális modelljén a virtuális valóságban (Fotó: Honda)
A japán és az amerikai kollégák egyszerre dolgoznak a Honda Pilot digitális modelljén a virtuális valóságban (Fotó: Honda)

A virtuális valóság és a kiterjesztett valóság (augmented reality - AR) lehetővé tette a mérnökeink és tervezőink számára, hogy a digitális tartalmakat és a fizikai objektumokat összeolvasszák és egy teljesen immerzív környezetben megtapasztalják a tapintás élményét is

- magyarázta Mathieu Geslin, a HDS virtuális valóságért felelős munkatársa.

Hirdetés

Bár a tervezési folyamat során egy életnagyságú agyagmodellt is használtak a tervek finomhangolására, a Honda csapata jó hasznát vette a VR-megoldásnak, ami rendkívül felgyorsította a tervezési folyamatot. A virtuális térbe belépő munkatársak ugyanis azonnal, bonyolult leírások nélkül meg tudták mutatni, min és hogyan szeretnének változtatni, a változásokat pedig pillanatok alatt meg lehetett jeleníteni a virtuális modellen.

Mathieu Geslin a Honda Pilot első kerekét ellenőrzi VR-sisakban (Fotó: Honda)
Mathieu Geslin a Honda Pilot első kerekét ellenőrzi VR-sisakban (Fotó: Honda)

Ezeket később az agyag változaton is elvégezték, így a virtuális valóságban létrehozott autó szolgált mintául a fizikai változathoz. Sőt, a Honda Prologue belső terét teljes mértékben a virtuális valóságban tervezték meg, ami hatékonyabb csapatmunkát eredményezett.

A Honda Pilot végleges változata (Fotó: Honda)
A Honda Pilot végleges változata (Fotó: Honda)

A Honda Pilot esetében a VR már csak a tervezési folyamat végét jelentette, így tesztelték ugyanis a különféle felszereltségi szinteket, a fényezéshez választható színeket, a belső anyaghasználatot és az küllönböző felületek összhatását. A virtuális térben történő munka pedig azért is rendkívül hatékonynak bizonyult, mert a Los Angelesben, illetve Japánban dolgozó csapatok egyből látták a szomszéd kontinensen elvégzett módosításokat.

A Honda Pilot egyébként már megrendelhető, legalábbis az amerikai piacon: a 2023-ban érkező SUV alapára 39 150 dollár, amely bő 15 millió forintnak felel meg.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)