Hirdetés

Ruhaméregtelenítő és páracsapda is nyert a Lexus formatervezési versenyén

|

A legjobb pályaművek közönségdíjat is kapnak majd áprilisban.

Hirdetés

A Lexus bejelentette a feltörekvő alkotókat elismerő nemzetközi rangos formatervezési verseny, az idén 11. alkalommal megrendezett Lexus Design Award 2023-as nyerteseit. A négy győztest, 2068, összesen 63 országból érkező pályamű közül választotta ki a szakmai zsűri. A nyerteseket a világ legjobb alkotói mentorálják majd a prototípusok kifejlesztése során, a közönség számára legkedvesebb pályaművet pedig a People's Choice Award díjjal jutalmazzák majd áprilisban.

A Paola Antonelli, Karim Rashid és Simon Humphries alkotta háromtagú zsűri 63 országból érkező 2068 pályamű közül választotta ki a Lexus Design Award 2023-as győzteseit.

Jiaming Liu pályaműve ez a kerámia párásító, amely 3D-nyomtatással készül (Fotó: Lexus Design Awards)
Jiaming Liu pályaműve ez a kerámia párásító, amely 3D-nyomtatással készül (Fotó: Lexus Design Awards)

A bírálati kritériumok a Lexus által meghatározott, a virágzó társadalom és egy jobb jövő létrehozását célzó alapelveken alapultak, amelyek a következők voltak: előrelátás, innováció, elragadó megoldások és a boldogság fokozása.

Hirdetés

A 11. Lexus Design Award nyertes pályaművei folytatják azt a hagyományt, amely a kor problémáival és trendjeivel foglalkozik a Dizájn egy jobb holnapért témakörben. A négy lenyűgöző nyertes pályázat konkrét társadalmi problémák megoldását tűzi ki célul, ezzel is segítve a felkészülést az előttünk álló évtizedekre.

Mivel az első Lexus Design Award óta vagyok zsűritag, még inkább nagyra értékelem a világ minden tájáról érkező több száz fiatal dizájner odaadását, tehetségét és energiáját, és továbbra is figyelemmel kísérem a dizájn fejlődését, mivel ezek a tervezők egyre inkább jövőbemutató és mégis reális nézeteket képviselnek, amely nemcsak az emberiséget, hanem a természet többi összetevőjét is magában foglalja

- mondta el Paola Antonelli.

Vízben feloldható ruhacsomagolás, amely eltávolítja a ruhák kezeléséhez használt vegyszereket (Fotó: Lexus Design Awards)
Vízben feloldható ruhacsomagolás, amely eltávolítja a ruhák kezeléséhez használt vegyszereket (Fotó: Lexus Design Awards)

A Lexus Design Award 2023-as seregszemléjén díjazták a svéd Pavel Hedström által kifejlesztett Fog-X bővíthető mobil élőhelyet, amely felfogja a ködöt és ivóvízzé alakítja azt. Szintén díjat nyert a kínai Jiaming Liu 3D-nyomtatással készült, nem elektromos párásítója, amely újrahasznosított kerámia hulladékból készült. Díjazták a szingapúri-kanadai Temporary Office Touch the Valley nevű 3D-s kirakóját, amely segít a látássérülteknek a természet megismerésében. A zsűri szintén díjra érdemesnek találta a dél-koreai Kyeongho Park és Yejin Heo Zero Bag nevű ruhacsomagolását, amely vízben feloldva tisztítószerként működik, eltávolítva a vegyszereket a ruhákból.

Pavels Hedström pályaműve egy speciális sátor, amely ivóvízzé alakítja a ködöt (Fotó: Lexus Design Awards)
Pavels Hedström pályaműve egy speciális sátor, amely ivóvízzé alakítja a ködöt (Fotó: Lexus Design Awards)

A nyertesek január közepén részt vettek egy három hónapos mentori programban, amelynek keretében négy világszínvonalú alkotóval dolgozhattak együtt: Marjan van Aubellel, Joe Doucettel, Yuri Suzukival és Sumayya Vallyval. Ennek a folyamatnak az a célja, hogy finomítsa a nyertesek ötleteit, miközben olyan prototípusokat fejlesztenek ki, amelyekben testet ölthetnek ötleteik.

A Touch the Valley 3D-kirakó a vakokat segíti a természet megismerésében (Fotó: Lexus Design Awards)
A Touch the Valley 3D-kirakó a vakokat segíti a természet megismerésében (Fotó: Lexus Design Awards)

Kihívásokkal teli időket élünk, hiszen a jövő számára tervezünk, így figyelembe kell vennünk, hogy működni fog-e az adott ötlet elkövetkező években. Vagyis megfelelő, praktikus és megvalósítható-e. Remélem, jövőbiztos perspektívát tudok adni nekik. A feltörekvő kreatív tehetségek számára ez ugródeszkát kínál karrierjükhöz. Izgatott vagyok, hogy részese lehetek ennek!

- mondta a díjátadón mentorként első alkalommal részt vevő Marjan van Aubel.

Idén tavasszal a Lexus bemutatja, hogyan fejlődtek és valósultak meg a nyertesek prototípusai a mentorokkal való közös munka révén. Annak érdekében, hogy a 2023-as Lexus Design Award díj még több emberhez eljusson szerte a világon, a közönség feladata lesz a People's Choice Award díj kiosztása. Ez a díj lehetővé teszi, hogy bárki kiválaszthassa a négy nyertes közül azt, aki számára a legjobban képviseli a Dizájn a jobb holnapért filozófiát.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)