Hirdetés

Laborban kel új életre az elektronikai hulladékból származó műanyag

|

Szerencsére nem a szó szoros értelmében.

Hirdetés

A különféle elektronikus eszközökben viszonylag sok műanyag található, ezek hasznosítása viszont nehézkes, mert nem könnyű eltávolítani a különféle apró fém alkatrészeket, ráadásul, az efféle műanyagok jó részét különféle veszélyes, adott esetben mérgező adalékanyagokkal kezelik - írja a Science Daily.

Most azonban szingapúri kutatók kidolgoztak egy új módszert, amelynek köszönhetően az ilyen jellegű műanyagokat hasznosítani tudják, hogy azok ne veszélyes hulladékként végezzék. A fejlesztés a Nanyang Technological University (NTU) munkatársainak érdeme, akik sterilizálták az elektronikai hulladékból származó műanyagot, majd azt különféle laboratóriumi kísérletek során használták fel.

Évente 50 millió tonna e-szemetet termel az emberiség (Fotó: America.gov)
Évente 50 millió tonna e-szemetet termel az emberiség (Fotó: America.gov)

Évente 50 millió tonna e-szemetet termel az emberiség (Fotó: America.gov)

A kutatók a sejtkultúrákhoz használt Petri-csészék helyett egyszerűen a műanyag lapokra kenték fel a mintákat - emberi őssejteket, amelyeket egy héttel később megvizsgáltak. Úgy találták, hogy az őssejtek 95 százaléka tökéletesen egészségesnek bizonyult, ugyanúgy, mintha hagyományos Petri-csészét használtak volna.

A Science of the Total Environment szakfolyóiratban publikált kutatási beszámoló szerint a módszer segítségével hatalmas mennyiségben lehetne fenntarthatóbbá tenni a hasonló forrásból származó műanyagot, amely 20 százalékát teszi ki az évi mintegy 50 millió tonna e-szemétnek.

A kutatók szerint ráadásul ezzel két legyet ütnének egy csapásra, a különféle biológiai, orvosi laboratóriumi kísérletek ugyanis szintén rengeteg műanyaghulladékot termelnek. Egy 2015-ös kutatás szerint hasonló célokra évente körülbelül 5,5 millió tonna műanyagot használnak fel a kutatók világszerte.

Hirdetés

A kutatás egy 2020-as korábbi vizsgálat folytatása. Akkor azt vizsgálták, hogy az egészséges emberi őssejtekre milyen hatással vannak az e-szemétben megtalálható veszélyes anyagok. Mivel az akkori eredmények azt mutatták, hogy a sejtek egészségét nem befolyásolta a veszélyes anyagok jelenléte, a szingapúri kutatók úgy döntöttek, kipróbálják a laboratóriumi alkalmazásokat is.

"Az efféle műanyagok laboratóriumi alkalmazása meghosszabbítja a hasonló műanyagok hasznos élettartamát, ezzel csökkentve a környezeti terhelésüket" - mutatott rá Dalton Tay az NTU anyagtudományi intézetének adjunktusa, a kutatás vezetője. "Ezzel hozzájárulhatunk ahhoz a "zero waste", azaz hulladékmentes megközelítéshez, amelyet az egyetemünk alkalmaz."

A vizsgálat során azt is megfigyelték, hogy a különböző hulladékanyagok eltérő módon befolyásolják az őssejtek növekedését. Az egyik típusú műanyag jelenlétében zsír-, míg egy más típusú anyag esetén csontsejtek alakultak ki az omnipotens őssejtekből. Ez a jövőben fontos szempont lehet, az úgynevezett regeneratív orvosi kezelések szempontjából.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)