Hirdetés

Karbonsemleges otthonokat fejlesztő startupba fektet a Porsche

|

A német autógyártó már évek óta építgeti okosotthonos portfólióját.

Hirdetés

A Porsche márkanévről mostanság még mindenkinek a német luxusgyártó sportautói jutnak eszébe, azonban lehet, hogy ez a jövőben megváltozik. Múlt héten írtuk meg, hogy a Porsche megvásárolta az elektromos biciklik fejlesztésével foglalkozó horvát Greyp nevű vállalkozást, most pedig újabb befektetésről érkezett hír.

A TechCrunch számolt be róla, hogy a Porsche kockázati befektetésekkel foglalkozó szárnya kisebbségi tulajdonrészt szerzett a mindössze öt hónappal ezelőtt létrejött 1Komma5° nevű német startupban. Bár megoszlanak a vélemények arról, hogy a cég nevét hogyan kell kiejteni, az biztos, hogy ezzel a névvel arra utalnak, hogy a klímakatasztrófa elkerüléséhez arra van szükség, hogy az emberiség 1,5 Celsius alatt tudja tartani a bolygó felmelegedésének mértékét.

A 1Komma5° ennek megfelelően olyan megoldásokaon dolgozik, amelyek karbonsemleges otthonok kialakítását teszik lehetővé. Ebbe beletartozik a napelemes rendszerek és energiatárolók, illetve az elektromos autókhoz való töltők fejlesztése is.

Az 1Komma5° bemutatótermeiben elektromos Porsche Taycanokkal mutatják be a töltőrendszer működését (Fotó: Porsche)
Az 1Komma5° bemutatótermeiben elektromos Porsche Taycanokkal mutatják be a töltőrendszer működését (Fotó: Porsche)

Az 1Komma5° bemutatótermeiben elektromos Porsche Taycanokkal mutatják be a töltőrendszer működését (Fotó: Porsche)

A Porsche Ventures az elmúlt két évben több hasonló vállalkozásba is befektetett, köztük az izraeli, szenzorokat fejlesztő TriEye-ba, az elektromos mikromobilitással foglalkozó RidePanda, és a virtuális érzékelési megoldásokon dolgozó Tactile Mobility.

"A mostani befektetéssel szeretnénk megerősíteni az okosvárosokkal és a fenntarthatósággal kapcsolatos terveinket" - mondta a TechCrunch-nak nyilatkozva Patrick Huke, a Porsche Ventures Europe and Israel vezetője.

A hamburgi székhelyű 1Komma5° Micha Grueber és Philipp Schröder alapítók nevéhez fűződik, akik felismerték, hogy a napenergia és az energiatárolás szervesen összekapcsolódó területek, amelyeket jelenleg decentralizáltan fejlesztenek. Schröder szerint ez problémákat fog okozni.

"Az energia decentralizált világában fennakadásokat okozhat, ha minden otthonban működik egy hőszivattyú, egy töltőoszlop és egy energiatároló, amelyek nem kommunikálnak egymással, sem közvetlenül, sem a villamos hálózat szintjén" - mutatott rá Schröder. Ezzel egyébként egy magyar startup, a MET3R nyomába eredtek, akik már két éve fejlesztenek hasonló megoldásokat.

A német startupnak nagyívű tervei vannak: százmillió euró befektetésével további, megújuló energiára fókuszáló cégeket szeretnének felvásárolni, emellett, az Apple üzleteihez hasonló, letisztultan elegáns bemutatótermeket szeretnének kialakítani, ahol a felhasználók megismerkedhetnek a rendszereik működésével. Az elsőt ilyen showroom 2022 első negyedévében nyílhat meg Hamburgban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)