Hirdetés

A Tetra Pak új, innovatív csomagolása sokkal fenntarthatóbb megoldásnak ígérkezik, mint konzervdoboz

|

A lézeres technikával lezárt doboz akár két évig eltarthatóvá teszi a bele töltött terméket.

Hirdetés

A megtermelt élelmiszereket az emberek a történelem előtti idők óta tartósítják különféle praktikákkal: sózással, szárítással, befőzéssel, savanyítással és számos további eljárással. A 18. század végén feltalált konzervdoboz, amely légmentes tárolást biztosít a különböző élelmiszereknek, forradalmasította az élelmiszeripart. A bádogból készült tároló, melyet egy párizsi cukrászmesternek, Nicolas Appertnek köszönhet a hálás utókor, az elmúlt majd' 250 esztendőben olyan szívességet tett az emberiségnek, mely kevés más innovációval mérhető össze.

Az utóbbi évtizedekben az élelmiszeriparban érdekelt nagyvállalatok a zöld irányzatok terjedésével egyre inkább próbálnak a fenntartható, környezetbarát megoldások felé elmozdulni, már csak a vásárlói elvárásokból kifolyólag is. Voltak már részleges sikerek ebben az ügyben, de a nagy áttörés hosszasan váratott magára.

Hirdetés

A Tetra Pak svéd csomagolóanyag-gyártó cég néhány éve bejelentkezett egy találmányával, hogy kiváltsa a már elavultnak gondolt technológiát. A műanyaggal bevont papír csomagoló anyaggal az 1960-as években nagyot villantó vállalat most ezzel az újdonságával szeretne történelmet írni.

A zöldségek, szószok, levesek, gyümölcsök, bébiételek, készételek és állateledelek tároslására kifejlesztett Tetra Recart szabadalmaztatását a vállalat a konzervdoboz feltalálása óta a legnagyobb innovációnak tartja. Az élelmiszer tárolására kifejlesztett doboz lézer segítségével lezárva akár két évig is eltartja a benne tárolt élelmiszert, könnyű kinyitni és raktározni is.

Az új csomagolóanyag gyártása fenntarthatóbb, mert a teljes élettartamra vonatkozó szén-dioxid-kibocsátása 81 százalékkal alacsonyabb, mint az alumíniumdobozoké, és négyszer kevesebb fosszilis hulladékot hagy maga után. A 70 százalékban kartonpapírból előállított anyaghoz felelősen kezelt, FSC tanúsítvánnyal rendelkező, megújuló erdőkből szerzik be a gyártáshoz szükséges faanyagot.

A vállalat egyik legnagyobb, 500 embert foglalkoztató üzeme Budaörsön található. Itt az új csomagolóanyag gyártása mellett egy nyomtatási technológiát is tesztelnek, mellyel szeretnének egyedi arculatot adni az általuk csomagolt termékeknek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)