Hirdetés

Az USA legnagyobb napelemgyárában mostantól újrahasznosítják a paneleket

|

A koreai Qcells napelemgyártó és a SOLARCYCLES nevű újrahasznosító vállalat együttműködése az első ilyen az Egyesült Államokban.

Hirdetés

Egy napelempanel számos drága anyagból készül, ami kézenfekvővé teszi a kiszolgált táblák ismételt felhasználásának igényét. A szilíciumalapú napelemek újrahasznosítására korábban nem voltak meg a megfelelő technológiák, és a kezdeti próbálkozások sem jártak túl sok sikerrel. Idővel a szakági fejlesztéseknek és innovációknak köszönhetően megtalálták a módját annak, hogy a lehető legnagyobb arányban felhasználják a visszamaradt anyagokat, így ma már vannak cégek, amelyek kimondottan erre szakosodtak. Ilyen például  a SOLARCYCLE nevű, alig két éves vállalat.

A fiatal cég az elmúlt időszakot arra használta fel, hogy nevet szerezzen magának az ágazatban, és felpörgesse a vállalkozást. Ennek jegyében partnerségre lépett a nagy dél-koreai napelemgyártóval, a Qcells-szel, amiről a felek a napokban tájékoztatták a nyilvánosságot.

Hirdetés

A Qcells paneljeiből származó újrahasznosított anyagokat (mint például alumíniumot, ezüstöt, rezet, szilíciumot és üveget) a hazai ellátási láncban újra felhasználják majd napelemek új  generációjának gyártásához. A SOLARCYCLE szerint szabadalmuk segítségével a modulok értékének több mint 95 százalékát visszanyerik. Az eddigi rekorder a First Solar volt 90 százalékkal.

A terveik szerint 8,4 gigawatt termelési kapacitást idén elérő és 4000 munkahelyet teremtő Qcells első ilyen létesítménye a Georgia állambeli Daltonban, az USA legnagyobb szilíciumalapú napelemgyárában lesz. A szöuli székhelyű vállalat 2023 januárjában bejelentette, hogy több mint 2,5 milliárd dollárt fektet be az USA első teljes napelemes ellátási láncának megépítésébe.

Ez magában foglalja a daltoni napelemgyár bővítését, valamint egy teljesen integrált napenergia-ellátási láncot biztosító gyár építését a georgiai Cartersville-ben, ahol napelemtömböket, cellákat és kész paneleket fognak előállítani. Ez a beruházás 344 millió dollár befektetésével fog megvalósulni.

A SOLARCYCLE jelenleg a texasi Odessában és az arizonai Mesában üzemeltet újrahasznosító létesítményeket, és több mint 40 amerikai napenergia-ipari vállalattal kötött hosszú távú partnerséget.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)