Hirdetés

Ezek az órák zöldségből készülnek és ez jó

|

A Casio távolodik a kőolajszármazékokból készülő alapanyagoktól.

Hirdetés

A műanyagok praktikusak, de több probléma is van velük, kezdve azzal, hogy a legtöbb előállításához különféle kőolajszármazékokra van szükség, az életciklus másik végén pedig a műanyaghulladék okoz gondot a világnak, hogy az úgynevezett mikroműanyagokról már ne is beszéljünk.

A világ egyik legismertebb óragyártója, a Casio ezért új megoldást keresett és talált: a Techradar számolt be a legújabb sportóráikról, amelyek borítását biomassza műanyagból készítik, azaz természetes alapanyagokból, mint a ricinus és a kukorica. A lap információi szerint a Pro Trek PRW-6611Y-1 és a PRW-6621Y-1 kódjelű órák tokja, hátlapja és szíja is ilyen műanyagból készült a kőolaj-alapú változat helyett.

A Casio PRW-sorozatához biomassza műanyagot használnak (Fotó: Casio)
A Casio PRW-sorozatához biomassza műanyagot használnak (Fotó: Casio)

A Casio PRW-sorozatához biomassza műanyagot használnak (Fotó: Casio)

A Casio idén már bemutatott egy hasonlót, a PRW-61-es órát, amely azonos anyagokból készült, ráadásul a csomagolása papírból van, a működéshez pedig napenergiát használ.

Attól, mert növényekből készül, még ugyanúgy műanyag

Fontos megjegyezni, hogy csak azért, mert az alapanyagot nem kőolajból állították elő, a Casio órái ugyanolyan műanyagból készülnek, mint a korábbi változatok. A biomassza műanyagok egy része ugyan elvileg biológiailag lebomló matériaként van beállítva, ez azonban sok esetben különleges feldolgozási hátteret kíván meg, nem lehet csak úgy bedobni a komposztba. Ez azonban főleg a műanyag kávéspoharak és hasonló használati tárgyakra jellemző.

Hirdetés

A Casio órák esetében szó sincs róla, hogy biológiailag lebomló anyagból készülnének, ami abból a szempontból nem baj, hogy egy órát jellemzően hosszú éveken át használunk, így nem is akkora probléma, hogy nem foszlik le a kezünkről. Természetesen, nem hátrány, ha az életciklusuk végén újra lehet hasznosítani az alapanyagokat, azonban, figyelembe véve, hogy a műanyagoknak kevesebb mint 90 százalékát recikláljuk ezen a téren még komoly fejlődésre van szükség, hogy érzékelhető hatása legyen a műanyaghulladék problémájára.

Ettől függetlenül mindenképpen előremutató, hogy az olyan alkalmazási területeken, ahol valóban szükség van a műanyagra, rendelkezésre áll olyan megoldás, amihez nincs szükség a kőolaj felhasználására.

A Casio óráit egyelőre japánban lehet megvásárolni, 57 200 jenért (bő 152 ezer forint), de valószínűleg idén Európában is megjelennek majd.

Még van mit mesélnünk neked, minden érdekességet megtalálsz itt!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)