Hirdetés

Ezek az órák zöldségből készülnek és ez jó

|

A Casio távolodik a kőolajszármazékokból készülő alapanyagoktól.

Hirdetés

A műanyagok praktikusak, de több probléma is van velük, kezdve azzal, hogy a legtöbb előállításához különféle kőolajszármazékokra van szükség, az életciklus másik végén pedig a műanyaghulladék okoz gondot a világnak, hogy az úgynevezett mikroműanyagokról már ne is beszéljünk.

A világ egyik legismertebb óragyártója, a Casio ezért új megoldást keresett és talált: a Techradar számolt be a legújabb sportóráikról, amelyek borítását biomassza műanyagból készítik, azaz természetes alapanyagokból, mint a ricinus és a kukorica. A lap információi szerint a Pro Trek PRW-6611Y-1 és a PRW-6621Y-1 kódjelű órák tokja, hátlapja és szíja is ilyen műanyagból készült a kőolaj-alapú változat helyett.

A Casio PRW-sorozatához biomassza műanyagot használnak (Fotó: Casio)
A Casio PRW-sorozatához biomassza műanyagot használnak (Fotó: Casio)

A Casio PRW-sorozatához biomassza műanyagot használnak (Fotó: Casio)

A Casio idén már bemutatott egy hasonlót, a PRW-61-es órát, amely azonos anyagokból készült, ráadásul a csomagolása papírból van, a működéshez pedig napenergiát használ.

Attól, mert növényekből készül, még ugyanúgy műanyag

Fontos megjegyezni, hogy csak azért, mert az alapanyagot nem kőolajból állították elő, a Casio órái ugyanolyan műanyagból készülnek, mint a korábbi változatok. A biomassza műanyagok egy része ugyan elvileg biológiailag lebomló matériaként van beállítva, ez azonban sok esetben különleges feldolgozási hátteret kíván meg, nem lehet csak úgy bedobni a komposztba. Ez azonban főleg a műanyag kávéspoharak és hasonló használati tárgyakra jellemző.

Hirdetés

A Casio órák esetében szó sincs róla, hogy biológiailag lebomló anyagból készülnének, ami abból a szempontból nem baj, hogy egy órát jellemzően hosszú éveken át használunk, így nem is akkora probléma, hogy nem foszlik le a kezünkről. Természetesen, nem hátrány, ha az életciklusuk végén újra lehet hasznosítani az alapanyagokat, azonban, figyelembe véve, hogy a műanyagoknak kevesebb mint 90 százalékát recikláljuk ezen a téren még komoly fejlődésre van szükség, hogy érzékelhető hatása legyen a műanyaghulladék problémájára.

Ettől függetlenül mindenképpen előremutató, hogy az olyan alkalmazási területeken, ahol valóban szükség van a műanyagra, rendelkezésre áll olyan megoldás, amihez nincs szükség a kőolaj felhasználására.

A Casio óráit egyelőre japánban lehet megvásárolni, 57 200 jenért (bő 152 ezer forint), de valószínűleg idén Európában is megjelennek majd.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)