Hirdetés

Egy skót cég innovációja lehetőséget biztosíthat a bezárt bányák hasznosítására

|

A Gravitricity finnországi beruházása lényegében egy a gravitáción alapuló akkumulátor.

Hirdetés

Gondolkodtál már rajta, hogy milyen elven működnek a toronyórák? Ezek a gyakran akár 150-200 éves szerkezetek a gravitáció erejéből nyernek mozgási energiát, és így mozgatják a mutatókat az idő múlásával. Néhány évtizeddel ezelőtt még sok háztartásban is volt hasonló elven működő ingaóra. Habár ezek mára kimentek a divatból, az elv és a technológia működőképes alternatívája lehet más energiaforrásoknak.

Ezen gondolat mentén alapítottak céget Skóciában Gravitricity néven. A súlyok, csörlők felhasználásával továbbított és tárolt energiával működő első mintaprojektjüket még 2021-ben indították el. Mivel a technológia működőképesnek bizonyult, el kezdték keresni azokat kimerült, bezárt bányákat, ahol a tárna mélysége lehetőséget ad a nagy mennyiségű energia tárolására.

Így találtak rá egy lezárt bányára a finnországi Pyhäjärvi városában egy régi cink-és réz bányára, amelynek 1400 méteres mélysége lehetővé teszi egy gravitációs energiatárolási projekt megvalósítására. 

Hirdetés

Az itt létrehozott gravitációs akkumulátor a környékbeli szél- és naperőművek által termelt többletenergiát tárolná el későbbi felhasználásra. Amikor sok a napsütéses órák száma, illetve szeles az idő, a fel nem használt energiát mozgási energiává alakítva súlyok mozgatására használnák fel. Amikor fel kell használni az eltárolt energiát, felhúzzák a súlyokat egy segédaknába, és elengedik. Ilyenkor az eltárolt mozgási energia a csörlők és a gravitáció segítségével alakul át elektromossággá.

A tesztek még folyamatban vannak, de a várakozások szerint körülbelül 2 MW tárolók kapacitással fog bírni a föld alatti akksi. A komplex rendszer úgy lesz kialakítva, hogy az probléma nélkül tudjon csatlakozni a városi elektromos hálózathoz. Ez a megoldás a  lítium-ion akkumulátorok és a szivattyús víztároló rendszerek előnyeit vegyíti. A Gravitricity szerint ez a technológia sokkal hatékonyabbá teheti a világszerte a fenntarthatóság irányába elmozduló energiapolitikát.

A Nemzetközi Alkalmazott Rendszerelemzési Intézet (IIASA) kutaóinak egy friss kimutatása szerint a világ bányái összességében körülbelül 70 TWh energia tárolására lehetnek alkalmasak. Ez azt jelenti, hogy a bezárt bányák óriási lehetőséget jelentenek a megújuló energiák felhasználásának hatékonysága terén.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)