Hirdetés

Egy új német innováció segíthet a jövőben energetikailag hatékonyabbá tenni ingatlanunkat

|

Az üveget helyettesítő anyag kiválóan szigetel, és ha utálsz ablakot pucolni, akkor is jó választás.

Hirdetés

A legolcsóbb energia az, amit el sem fogyasztunk, tartja a közszájon forgó bölcsesség. Ez persze nem azt jelenti, hogy télen ne legyen legalább 20 fok és nyáron legfeljebb 25 fok a lakásban, csak hogy érdemes a lakóépületünket olyan nyílászárókkal ellátni, illetve úgy szigetelni, hogy ezt a lehető legkevesebb energia felhasználásával lehessen elérni.

Az új építőipari technológiák már évtizedek óta igyekeznek ezt a tényezőt is figyelembe venni egy lakóépület megtervezésénél, és többé-kevésbé a döntéshozók is belátják, hogy a régi ingatlanok energetikai korszerűsítése mindannyiunk közös érdeke. Ezt a folyamatot támogatják azok az iparági innovációk is, melyek új építőanyagokkal és eljárásokkal rukkoltak elő az utóbbi időszakban.

A németországi Karlsruhaei Műszaki Egyetem szakemberei egy olyan kulcsfontosságú anyagot alkottak meg, mely éppen ezt a folyamatot támogatja, és ezen felül is számos nagyszerű tulajdonsággal bír. Az általuk létrehozott speciális, üvegszerű anyag kiváló szigetelő hatással bír, és állítólag a tisztításával sem kell annyit veszkődni.

Hirdetés

Mindemellett a találmány abból a szempontból is jó alternatívája lehet a hagyományos üvegnek, hogy annál sokkal jobb fényáteresztő képességgel bír. A polimer alapú mikrofotonikus multifunkciós metaanyag (PMMM) az első próbák alapján valóban nemcsak átlátszóbb hagyományos elődjénél, hanem kiváló hőszigetelő is.

A tanulmányt vezető kutató, Gan Huang szerint az új, innovatív anyag jól használható falakon, vagy akár tetőablakként is. Az első vizsgálatok meggyőző eredménnyel zárultak, az üveghez megtévesztésig hasonlító anyag valóban kizárta a meleget a lakásból.

A tesztek során hat fokkal volt hűvösebb abban a helyiségben melyet PMMM ablakokkal láttak el. Ezt a hatást az anyag egy úgynevezett sugárzásos hűtéssel érte el, ami annyit tesz, hogy a felület infravörös sugárzás formájában hőt bocsát ki magából így hűtve a közvetlen környezetét.

Az új anyag egyébként nemcsak a hűtő hatása miatt kiváló ablakok fedésére, de egy másik tulajdonsága miatt is felkeltette a tudományos világ érdeklődését. A felületén található apró, gúla alakú strukturális elemek jóvoltából öntisztításra is képes. Ha víz éri, ezeknek az elemeknek köszönhetően az a szennyeződéseket is lemossa.

A tömeggyártás megvalósulására ugyan még várni kell, és arról sincs információ, hogy mennyire lesz megfizethető a technológia, de ha egyszer ezek az akadályok elhárulnak, az nagy segítség lehet az érintett ágazatnak és a háztartásoknak egyaránt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)