Hirdetés

Ez az egyszerű eljárás eltávolítja a mikro- és nanoműanyagok 90 százalékát az ivóvízből

|

Minél keményebb a víz, annál jobban meg lehet tisztítani.

Hirdetés

Napjainkban egyre többször halljuk azt a frázist, hogy "ha ezt a jelenséget nem vesszük komolyan, az hosszútávon komoly problémákhoz vezethet". Legyen szó a globális felmelegedésről, a hulladékgazdálkodásról vagy a légszennyezettségről, a szakértők nem ok nélkül kongatják a vészharangot már hosszú évtizedek óta.

A huszadik század során elterjedt sorozatgyártási eljárásoknak köszönhetően a tömegtermelés egy olyan fogyasztói bőséget eredményezett, melyről a korábban élők nem is álmodhattak. Persze mint a legtöbb dolognak, ennek is két oldala van. Egyrészről a termelés modernizációja levitte a fogyasztói árakat egy soha korábban nem látott szintre, másrészről ezernyi buktatót hordoz magában az elszabadult folyamat.

Az ipari folyamatok és a kereskedelem egyaránt sok műanyag felhasználásával jár, aminek nagyobb része sajnos - a hulladék-újrahasznosítási eljárások tökéletlensége miatt - szeméttelepeken vagy a természetben végzi. Ebből kifolyólag természetes vizeink nagy része szennyeződött mára mikro- és nanoműanyag részecskékkel.

Hirdetés

Ezek a szabad szemmel alig vagy egyáltalán nem látható darabkák belekerülnek természetes vizeinkbe, és ezáltal az ivóvizünkbe is. Egy kutatás kimutatta, hogy egy felnőtt ember átlagban évente 70 000 mikroműanyag, és nagyjából százszor ennyi nanoműanyag részecskét juttat be a szervezetébe évente. Kínai kutatók azonban kidolgoztak egy egyszerű módszert ivóvizünk ártalmatlanítására.

A Guangzhou Orvostudományi Egyetem szakemberei egy közelmúltban megjelent tanulmányban azt szerették volna bizonyítani, hogy forralással könnyen eltávolítható az apró műanyagszemcsék 90 százaléka a kalciumban gazdag vízből. Mivel a kemény víz ásványianyag-tartalma igen magas, forralása során kalcium-karbonát keletkezik.

A vizsgálat során szakértők azt tapasztalták, hogy víz felmelegedésével a kalcium-karbonát kristályos szerkezetűvé válik, és így bezárja az apró részecskéket, melyek idővel a vízkőhöz hasonlóan összeállva könnyen eltávolíthatók, illetve kiszűrhetők lesznek. Erre egy szimpla, bármelyik háztartásban megtalálható szűrő is alkalmas.

Azt vették észre a kutatók a vizsgálat során, hogy minél keményebb a víz, annál nagyobb mértékben tudták ezzel a módszerrel megkötni a mikro- és nanoműanyag részecskéket. A literenként 300 mg kalcium karbonátot tartalmazó víz 90 százalékkal, de a 60 mg-os literenkénti koncentráció esetében is még 25 százalékkal lett kevesebb a problémás részecskék jelenléte a vízben az eljárás végeztével.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)