Hirdetés

Mérgező anyagokkal vannak tele ennek a divatcégnek a termékei

|

A cég ruháiban az európai határértékeknél jóval több mérgező anyag található, egy környezetvédő szervezet szerint.

Hirdetés

Az úgynevezett fast fashion cégeknek nem túl jó a bizonyítványa, ha a környezetvédelemről van szó: több cégről is kiderült már, hogy nem átall gyerekmunkát igénybe venni a termékei készítése során, de olyanok is vannak, akik a nyakukon maradó készletet egyszerűen elégetik, vagy, ha lehet még rosszabbul dönteni: kidobják valamelyik sivatag közepére.

A világ legnagyobb online ruhakereskedőjének tartott SHEIN termékeiről viszont most kiderült, hogy még annál is rosszabbak, mint amit az eddigiek alapján sejteni lehetett: a Euronews értesülései szerint a naponta 35 000 és 100 000 ruhadarabot legyártó cég termékei olyan mennyiségű mérgező vegyi anyagokat tartalmaznak, ami alapján az Európai Unióban nem is lehetne azokat forgalmazni.

A SHEIN kínálatának egyes darabjait a németországi Greenpeace aktivistái elemezték: összesen 47 terméket vizsgáltak meg és azt találták, hogy azok 15 százalékában az uniós határértékeket jócskán meghaladó mennyiségben találhatóak meg a veszélyes vegyi anyaogk, amelyek akár a fogyasztók egészségét is károsíthatják, illetve súlyosan szennyezik a környezetet is.

A németországi Greepeace vizsgálati eredményei kimutatták a veszélyes vegyi anyagok jelenlétét, amelyek a SHEIN ultra fast fashion üzleti modelljét támasztják alá, és amelyeket mindennek lehet nevezni, csak épp jövőállónak nem. A Shein veszélyes anyagokat tartalmazó termékei elárasztják az európai piacot, amellyel megszegik a szabályokat - amelyeket a hatóságok meg sem próbálnak betartatni

- mutatott rá Viola Wohlgemuth, a németországi Greenpeace mérgező anyagokkal és körkörös gazdasággal foglalkozó szakértője.

Hirdetés

A hírcsatorna kereste a SHEIN képviselőit a témával kapcsolatban, ám november 25. óta nem kaptak választ a kérdéseikre.

Az elemzés során megvizsgált 47 termék közül 15 esetén találtak olyan, potenciálisan veszélyes vegyületeket, amelyek szintje aggasztó mértékű, míg 7 termék esetén a vegyi anyagok szintje olyan magas, hogy azok forgalmazása már uniós szabályokba ütközik. Öt termék pedig legalább 100 százalékkal haladta meg az EU által előírt határértékeket.

A fast fashion cégek üzleti modellje teljességgel fenntarthatatlan (Fotó: Unsplash/freestocks)
A fast fashion cégek üzleti modellje teljességgel fenntarthatatlan (Fotó: Unsplash/freestocks)

A Greenpeace jelentése szerint a vizsgált cipőkben ftalátok jelenlétét mutatták ki - jelentős mennyiségben - amelyek befolyásolhatják a termékenységet, és káros hatással lehetnek a gyerekek fejlődésére, míg egy gyerekruhában a mérgező és rákkeltő hatású formaldehidre bukkantak.

A Greenpeace rámutat, hogy a hasonló vegyi anyagok a levegőbe vagy a vízkörforgásba bekerülve jelentenek fenyegetést az emberi egészségre, de a különböző ökoszisztémákra is, emellett elejét veszik, hogy a fast fashion ruhákat megfelelően lehessen újrahasznosítani.

Wholgemuth szerint az Európai Unió  az úgynevezett REACH-törvénycsomag révén egyértelműen szabályozza a ruházati termékekben használt vegyi anyagok koncentrációját, azonban a szabályok betartatására egyelőre nem látszik határozott politikai szándék a tagországokban.

A Greenpeace adatai szerint a divatipar felelős a globális szén-dioxid emisszió több mint 10 százalékáért, miközben körülbelül százmillió tonna kőolajat használ fel évente, többek között a ruhák alapanyagként gyakran használt poliészter előállítására. A fast fashion cégek viszont annyira túltermelik a készleteiket, hogy minden egyes másodpercben elégetnek vagy szeméttelepre dobnak egy kamionnyi - sok esetben egyáltalán nem használt - ruhát. A SHEIN weboldalának egy idei elemzése szerint a cég termékeinek 70 százlékát kevesebb mint három hónapig árulják csupán.

A fast fashion cégek üzleti modellje teljesen összeegyeztethetetlen a klímabarát jövőképpel, az ultra fast fashion márkák megjelenése pedig csak tovább súlyosbítja a klímakatasztrófát. Ezt alapjaiban kellene felszámolni, szigorú törvényhozás segítségével

- hangsúlyozta Viola Wohlgemuth.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)