Hirdetés

Húsvétkor is tehetsz a környezetért, mutatjuk, hogyan

|

A környezettudatos ünneplésbe a MOL is besegít.

Hirdetés

Közeleg a húsvét, ilyenkor összejönnek a családok, barátok, emellett természetesen az étkezés is központi szerepet kap. Beszélhetnénk az élelmiszer-hulladék vagy az élelmiszer-pazarlás csökkentéséről is, de legalább ilyen fontos a környezettudatosság az ünneplés során és a hétköznapokban is.

Valószínűleg sokan tudják, de nem árt megemlíteni, hogy a MOL-töltőállomásokon országszerte le lehet adni az elhasznált étolajat, amivel óvhatjuk a környezetünket, hiszen egy liter sütőolaj akár egymillió liter ivóvizet is elszennyezhet. A háztartások ilyenkor az átlagosnál nagyobb mennyiségben használnak zsiradékot, amelyet a megfelelő módon gyűjtve és leadva, újra lehet hasznosítani. A program népszerűségét mi sem mutatja jobban, minthogy évről évre nagyobb mennyiséget visznek be az emberek a benzinkutakra.

A Mol 2011-ben telepítette az első gyűjtőtartályokat a töltőállomásaira azzal a céllal, hogy az emberek egyszerűen, gyorsan és környezetbarát módon szabadulhassanak meg a használt étolajtól. Ez ugyanis veszélyes hulladéknak számít: ha beleöntik a lefolyóba, vagy kiöntik a szemétbe, azzal károsítják a környezetet. Az összegyűjtése és feldolgozása ezért elsődleges környezeti érdek.

Húsvétkor (és más ünnepek idején) lényegesen több sütőolajat használunk fel (Fotó: Unsplash/Annie Spratt)
Húsvétkor (és más ünnepek idején) lényegesen több sütőolajat használunk fel (Fotó: Unsplash/Annie Spratt)

Húsvétkor (és más ünnepek idején) lényegesen több sütőolajat használunk fel
(Fotó: Unsplash/Annie Spratt)

A használt sütőolaj helytelen kezelése komoly károkat okozhat a környezetünknek, az élővilágnak, ugyanis a csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza, a háztartási szemétbe öntve pedig nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban. Ráadásul, ha az élővizekbe jut, a tavakban, folyókban a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket. A probléma súlyosságát jól jelzi, hogy egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet.

Hirdetés

Ha le szeretnéd adni a használt olajat valamelyik MOL-töltőállomáson, érdemes tudni, hogy mivel háztartási mennyiségről van szó, egyszerre legfeljebb 10 liter adható le. Az olajat nem kell leszűrni, a sütéskor keletkezett ételmaradvány benne maradhat - de a sütőolaj nem lehet más hulladékkal, anyaggal vagy vegyszerrel szennyezett. A használt olajat akár műanyag palackban, vagy befőttesüvegben is leadhatod, a kútkezelők mindenben segítenek a helyszíneken.

A használt étolaj begyűjtése azért fontos, mert kis erőfeszítéssel nagy kárt tudunk megelőzni, és hozzájárulunk ahhoz, hogy a veszélyes anyag végül jól hasznosuljon. Az évről évre növekvő leadott mennyiség azt mutatja: a háztartások számára is értéket jelent, ha fenntartható és egyértelműen hasznos megoldást kínálunk az étolaj gyűjtésére és feldolgozására. Köszönjük a lakosság együttműködését, és mindenkit arra biztatunk, hogy használja a Mol töltőállomásokon elhelyezett gyűjtőtartályokat

- mondta Bakos Piroska, a MOL Magyarország szóvivője.

Korántsem elhanyagolható mennyiségről van szó: az elmúlt években a lakosság mintegy 3 millió liter használt sütőolajat adott le a kijelölt MOL töltőállomásokon. Ezt a Biofilter Zrt. gyűjti össze és tisztítást követően eljuttatja a Rossi Biofuel komáromi üzemébe, ahol bioüzemanyagot gyártatnak belőle. Ennek köszönhetően környezetre káros hulladék helyett újrahasznosított, környezetbarát termék lesz belőle, amelyet a MOL százhalombattai finomítójában használnak fel biokomponensként a gázolaj gyártásához.

Még van mit mesélnünk neked, minden érdekességet megtalálsz itt!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)