Hirdetés

Az okoskaspó segít, hogy ne nyírd ki a növényeidet

|

Ráadásul levegőtisztítóként is működik.

Hirdetés

Őszinte leszek, nálam nincs sok esélye a növényeknek, már ami az életben maradást illeti. Nehezen tartom fejben, hogy melyiket milyen gyakran és mennyi vízzel kell öntözni, így aztán a természetes kiválasztódás hamar hervadt kóróvá alakítja a kevésbé szárazságtűrő fajtákat, míg a túlöntözést rosszabbul viselő példányokat gyakran saját kezemmel segítem át a növény-túlvilágra. Ahogy a méltán népszerű mém is mondja:

Milyen szép is lenne, ha a telefonom, afféle virtuális Bálint gazdaként kedvesen jelezne, ha itt az ideje meglocsolni egyik vagy másik szobanövényt, de az sem ártana, ha szólna, hogy a sötét sarokban kornyadozó, jobb sorsra érdemes darabnak több napfényre lenne szüksége.

A hozzám hasonlók számára jelenthet megoldást a spanyol Botany Labs startup Koru nevű okoskaspója, amelyre jelenleg épp az IndieGogo felületén kalapozzák össze a pénzt - ha támogatod a fejlesztést, komoly kedvezménnyel juthatsz majd hozzá az első darabok egyikéhez.

A Koru okoskaspó gondoskodik a növényeidről, közben pedig a levegőt is megtisztítja (Fotó: www.plantkoru.com)
A Koru okoskaspó gondoskodik a növényeidről, közben pedig a levegőt is megtisztítja (Fotó: www.plantkoru.com)
A Koru okoskaspó gondoskodik a növényeidről, közben pedig a levegőt is megtisztítja (Fotó: www.plantkoru.com)

A sikeres projektfinanszírozás esetén négy színben elérhető Koru lelke egy olyan mesterséges intelligencia, amely számontartja, hogy melyik kaspóba milyen növényt ültettünk, így az adott fajtának megfelelően tudja jelezni, mikor és mennyi vízre, illetve fényre van szüksége. A Koruhoz fejlesztett applikációval az egyes növényfajok számára ideális környezeteket is ki lehet alakítani, a rendszer pedig integrálható az Amazon Alexával és a Google Assistant szolgáltatásaival is, így akár szóban is megkérdezhetjük tőlük, hogy mi a helyet a szobanövények frontján.

Külön öröm, hogy a tervezők a dizájnra is gondoltak, ami nem feltétlenül mondható el sok otthoni okoseszközről. Különösen a minimalista dizájnú otthonokban fog jól mutatni, de máshol is megállja a helyét. A kaspó also részén egy világító sáv is helyet kapott, így hangulatvilágításként is tud funkcionálni, ez azonban nem a legjobb trükkje. Az ugyanis a kaspó aljába épített levegőtisztító lesz, ami a növények természetes működése mellett egy keringető és szűrőrendszerrel segít be, hogy még jobb legyen a lakás legvegője. A nem kívánatos részecskék megkötéséről egy úgynevezett PCO-szűrő (más néven fotokatalizátor) gondoskodik, a szűrőegység pedig könnyen eltávolítható és mosható, így sosem kell cserélni. Az ígéret szerint a Koru akár egy nagyobb szoba levegőjéből is képes pár óra alatt kiszűrni a baktériumok 99 százalékát.

A fejlesztők azonban ezen felül is gondoltak a fenntarthatóságra, a Koru kaspókat ugyanis újrahasznosított anyagból készítik, a mozgó alkatrészeket pedig könnyen szétszedhető és reciklálható módon szerelték be. Mivel okoseszközről van szó, ezért természetesen áramot ugyan fogyaszt, ez azonban a gyártó szerint egy LED-izzóval egyenértékű, azaz rendkívül csekély. Az ígéret szerint pedig a szállítást is fenntartható módon oldják meg, akármit is jelentsen ez.

A végére maradt a Koru kaspó ára, ami még az indiegogós kedvezménnyel is elég húzós: 260 dollárt, azaz bő 81 ezer forintot kell kifizetnie annak,a ki nyomott áron szeretné beszerezni. Aki viszont lemarad a kampányról, az már csak a teljes, 420 dolláros (131 ezer forint) áron juthat hozzá az okoskaspóhoz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)