Hirdetés

A laptopod karbantartásával is tehetsz a környezetért

|

Csak pár apróságot kell megtenned, amiért a környezetünk és a pénztárcád is hálás lesz.

Hirdetés

Napi számítógépes tevékenységünkkel nagy mértékben hozzájárulunk az áramfogyasztáshoz, ezzel pedig a szén-dioxid kibocsátáshoz. Az adatfeldolgozáshoz rengeteg áramra van szükség, ennek előállítása pedig jelentős környezeti terheléssel jár. Az informatika és a környezetvédelem látszólag összeegyeztethetetlen fogalmak, azonban megfelelő tudatossággal nagyon sokat tehetünk egyéni szinten is a fenntartható jövőért.

2020-ban sosem látott mértékben, globálisan közel 7 százalékkal csökkent a szén-dioxid kibocsátás az előző évhez képest, azonban a légköri koncentrációja továbbra is rekordokat döntöget és a növekedésének mértéke is csak kis mértékben lassult. 

Rengeteg áramot pazarlunk a bekapcsolva hagyott eszközeinkkel (Fotó: Scopio/Alessandro Castiglioni)
Rengeteg áramot pazarlunk a bekapcsolva hagyott eszközeinkkel (Fotó: Scopio/Alessandro Castiglioni)

Rengeteg áramot pazarlunk a bekapcsolva hagyott eszközeinkkel (Fotó: Scopio/Alessandro Castiglioni)

A digitális technológia mintegy 4 százalékban járul hozzá az üvegházhatású gázok kibocsátásához, az internet pedig évente 1,6 milliárd tonnányi emisszióért felel. Tóth Péterrel, a laptopok és notebookok felújításával foglalkozó Furbify szakértőjével összegyűjtöttük, hogy némi odafigyeléssel mit tehetünk hétköznapi szinten a digitális lábnyomunk csökkentése érdekében.

Ha újat veszel, ne spórolj!

Válasszunk minőségi elektronikai eszközöket, így nagyobb élettartamra számíthatunk. Nem szabad abba a hibába esnünk, hogy kizárólag az ár alapján hozzuk meg a döntést, ugyanis az nincs mindig arányban a termék minőségével vagy teljesítményével.

Ha nem használod, kapcsold ki!

Bár a modern laptopok energiagazdálkodása már elég korszerű, de még így is fogyasztanak valamennyi áramot, akkor is, ha készenléti módban vannak. Annak viszont semmi értelme, hogy bekapcsolva hagyjuk a gépet, ha nem is használjuk. Régebben még lehetett arra hivatkozni, hogy sokáig tart, amíg "feláll" a rendszer, a mai gépeknél ez azonban már csak pár másodpercet jelent, ennyit igazán mindenki megtehet a környezetéért!

Képernyővédő helyett inkább kapcsold ki a kijelzőt (Fotó: Scopio/Pablo Nidam)
Képernyővédő helyett inkább kapcsold ki a kijelzőt (Fotó: Scopio/Pablo Nidam)

Képernyővédő helyett inkább kapcsold ki a kijelzőt (Fotó: Scopio/Pablo Nidam)

Ami az energiaspórolást illeti, az a mítosz megdőlt, hogy a képernyővédővel áramot lehet megtakarítani, amely valószínűleg az angol "screensaver" szó félreértelmezéséből fakadt. A valóságban sokkal több energiát használ fel a kijelző, ha egy animációt mutat, mintha egy kimerevített képet jelenítene meg vagy egyszerűen elsötétítenénk. A mai modern kijelzők esetében pedig teljesen felesleges már képernyővédőkben gondolkodni.

A használt gép is lehet jó választás!

Ne vegyünk feleslegesén új eszközöket, csak azért, mert a trend ezt diktálja. Az újrahasznosított szó sokak számára még mindig negatív hangzással bír, amiről silány állapotú termékekre asszociálnak. A valóságban a felújított laptopok és az újak között nem lehet különbséget tenni. Ma már rengeteg olyan laptopot lehet megvásárolni az eredeti ár töredékéért, ami akár egy évtizedig is teljes mértékben használható lesz. A Furbify felújított gépei többnyire nyugat-európai bankok és nagyvállalatok 1-3 évet használt, hibátlan állapotú business class gépei, amelyeket a cégvezetők, menedzserek lecseréltek, ezek azonban még bőven alkalmasak munkára és magáncélra egyaránt.

Fontos kiemelni, hogy a felújított számítógépek és laptopok iránt való kereslet nagy mértékben támogatja a fenntartható jövőért folytatott harcot. Minél népszerűbbek a felújított termékek, annál inkább csökkentjük az új számítógépek legyártása iránti igényt és ezzel lassítva a természeti erőforrások kiapadásának tempóját is.

Ha mégis új mellett tettük le a voksunkat, gondoskodjunk róla, hogy a régi újra használatba kerülhessen, amennyiben még működik: ajándékozzuk el vagy ajánljuk fel karitatív célokra.

Karbantartással növeljük az eszköz élettartamát!

Tartsuk tisztán a gépet (főképp a hűtőrendszert): a rendszeres takarítás, portalanítás nem árt a gépnek, a hűtőrendszer megfelelő működéséhez pedig elengedhetetlen.

Legalább ennyire fontos hogy naprakészen tartsuk az operációs rendszert. Az rendszerfrissítések hozzájárulnak a stabil működéshez, és kijavítják a meglévő kisebb/nagyobb hibákat. Frissítik a beépített vírusirtó adatbázisát is, így az felismeri a legújabb káros szoftvereket és vírusokat. Általánosságban ez a frissítés nem tart tovább pár percnél még újraindítással sem.

Érdemes időről-időre átnézni a telepített programokat és eltávolítani, ami felesleges, vagy amit már jó ideje nem használtunk. Ezzel további erőforrásokat szabadíthatunk fel, és elejét vehetjük annak is, hogy egy ódon biztonsági rés miatt sebezhetővé váljon a gépünk. Pár évente jó ötlet állapotfelmérést végeztetni egy szervízben, amivel szintén növelhető a gép élettartama.

A felújított laptopok lényegesen olcsóbbak az újaknál és nagyságrendekkel fenntarthatóbbak (Fotó: Scopio/Eva Ozkoidi)
A felújított laptopok lényegesen olcsóbbak az újaknál és nagyságrendekkel fenntarthatóbbak (Fotó: Scopio/Eva Ozkoidi)

A felújított laptopok lényegesen olcsóbbak az újaknál és nagyságrendekkel fenntarthatóbbak (Fotó: Scopio/Eva Ozkoidi)

Ne dobd ki, javítsd meg!

Van az a műszaki hiba, amin már nem lehet vagy nem érdemes segíteni, de általában véve, az apróbb problémák miatt még nem kell új gépért szaladni. Könnyen cserélhető a billentyűzet, viszonylag fájdalommentes a kijelző cseréje, ha beégett, vagy megrepedt.

Minél tovább tartjuk életben és használatban a gépünket, annál később kell újat venni, ezzel a környezetünkért is tehetünk és rengeteg pénzt is megspórolhatunk.

Ha újat veszel, törekedj az energiahatékonyságra!

Felmérések alapján a költséges gamer PC-k a világ összes személyi számítógép és játékkonzol áramfogyasztásának mintegy 20 százalékáért felelősek, annak ellenére, hogy darabszámra a teljes számítógépállomány alig több mint 2,5 százalékát teszik ki.

Szerencsére már észrevehetőek az első pozitív változások: a mai modernebb videokártyák energiafogyasztása már most 10-15 százalékkal kevesebb, mint 2-3 évvel ezelőtt volt. A technikai fejlődéssel ez a trend várhatóan folytatódni fog. A megfelelő videokártya kiválasztásban érdemes szakértő segítségét kérni, hogy a teljesítménnyel se legyen gond és a villanyórát se pörgessük túl.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)