Hirdetés

Megváltozik az italos palackok visszaválthatósága

|

Az újonnan megjelent rendelet szerint minden üveg, fém és műanyag palack visszaváltható lesz a tejesek kivételével.

Hirdetés

A 20. század második felének Magyarországán az üvegvisszaváltás természetes része volt a bevásárlásainknak. A sörös-, boros-, szörpös- és pezsgősüvegek  betétdíja egy nem túl nagy, de nem is elhanyagolhatóan kicsi összegért cserébe arra ösztönözte az embereket, hogy üvegeiket visszaváltva biztosítsák az újrahasznosító rendszer működését. Idővel ez kiment a divatból, és bár a felsorolt termékek egy része még mindig betétdíjas palackban kerül forgalomba, a szemlélet látszólag visszafordíthatatlanul megváltozott.

Ezen kíván most változtatni egy új kormányrendelet, mely a héten látott napvilágot a Magyar Közlönyben. Fontos megjegyezni, hogy az új szabályozás nem betétdíjas rendszert hoz létre, hanem visszaváltási díjat állapít meg minden üveg-, fém- és műanyag italos palackra 1 dl és 3 l között.

Hirdetés

Azokon a termékeken, amelyekre a rendelet visszaváltási díjat határoz meg, kötelező egy egységes jelzéssel feltüntetni ezt. A gyártók kérhetik az ebbe a körbe nem tartozó termékeik csomagolásának visszaválthatóvá tételét is. Természetesen ezt is jelölni kell a csomagoláson és az illetékes  hulladékgazdálkodási hatósággal közözölni kell a gyártás és forgalmazás megkezdését.

A visszaváltható csomagolás egységes díja, a kötelezően visszaváltási díjas, nem újratölthető csomagolás esetén 50 forint. A külön kérvény alapján megállapított visszaváltási díjas újratölthető palackok esetében a díjszabásról a gyártó saját jogon rendelkezhet.

A 400 négyzetméter alapterületet meghaladó üzleteknek visszaváltó automatákkal kell biztosítani a visszaváltást, valamint meghibásodás esetén gondoskodni kell a kézi visszaváltás lehetőségéről. Az 1000 főnél nagyobb településeken visszaváltó helyeket kell kialakítani. A visszaváltó automata üzemeltetésére kötelezett üzletek hamarosan regisztrálhatnak a MOL Hulladékfeldolgozási Zrt.-nél (MOHU).

Két esetben nem kell visszaválthatóvá tenni egy italt, ami csomagolása alapján igényelné azt. Mentességet kaphat az, aki évente 5000 palack italnál kevesebbet hoz forgalomba, illetve akinek terméke nem szabályos formájú palackban kerül forgalomba, ezeket ugyanis nem ismeri fel az automata. 

Az átmeneti időszak 2024. június 30-ig tart. Eddig nem szükséges kivezetni a viszaválthatósági jelzettel még nem rendelkező, de már erre kötelezett termékeket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)