Hirdetés

Nagyon ambiciózusak voltak a LEGO újrahasznosításra vonatkozó tervei, de mi lett velük?

|

Komoly célokat tűzött ki maga elé a vállalat 2030-ra.

Hirdetés

A világ harmadik legnagyobb játékgyártóját még a két világháború között alapította egy dán asztalosmester, Ole Kirk Christiansen, aki miután túl drágának találta a fát, mint alapanyagot termékei gyártásához, 1947-ben átállt a műanyagból való fröccsöntésre. Az innováció évei alatt a vállalat sok nehézséggel küzdött, mire a termék 1958-ra elérte a maihoz leginkább hasonlító formáját, a szögletes, üreges és bütykökkel ellátott elemeket, amelyet egy kisgyerek is könnyedén összeszerel, de szétszedni is egyszerű.

Azóta világszerte generációk kedvence lett a LEGO. Neve összeolvadt olyan fogalmakkal, mint a kreativitás, modellezés és az innováció. Sokrétű felhasználhatósága lehetővé tette, hogy segédletként jelenjen meg az oktatás folyamatában, sőt ma már hazánkban is nagy népszerűségnek örvend a FIRST LEGO League nevű versenysorozat, mely játékos formában tanít a 4-16 éves korosztálynak, robotikát, programozást és mérnöki tudományokat.

Hirdetés

Mint minden nagy cég az elmúlt évtizedekben, a LEGO is elkezdett foglalkozni a fenntarthatóság kérdésével, hiszen évente a termék gyártása által 1,2 millió tonna szén-dioxidot juttat a légkörbe. A használt készletek újrahasznosításán és a hulladék minimalizálásán túl, két éve a cég azt a célt tűzte ki maga elé, hogy az idei évtől újrahasznosított palackokból kezd el először fehér, majd színes legót is gyártani. Sajnos most egyelőre szertefoszlani látszanak az ambiciózus törekvések.

A First Lego Leauge robotfutama egy hazai versenyen
A First Lego Leauge robotfutama egy hazai versenyen

Az új gyártási technológiával kapcsolatos kutatások kimutatták, hogy az újrahasznosítás folyamatában dolgozó gépek szintén jelentős mennyiségű szén-dioxidot bocsátanak ki. A vállalat vezérigazgatója, Niels Christiansen abbéli reményét fejezte ki, hogy egyszer majd megtalálják a megfelelő matériát, amivel kiváltható lesz a kőolaj-alapú műanyag gyártása. Addig is igyekeznek újításokkal minden gyártási folyamatban minimalizálni a károsanyag kibocsátásának mértékét. 

Ezzel a LEGO megnehezítette azt a 2018-as vállalását, miszerint 2030-ra minden főbb termékük fenntartható anyagokból fog készülni, de egy olyan cég, aminek a neve a már említett módon összefonódott az innováció fogalmával, kaphat még hét évnyi bizalmat arra, hogy megvalósítsa hangzatos ígéretét.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)