Hirdetés

Növényi alapú sertésbordát dobtak piacra egy apró csavarral

|

A szójából készült vegán húspótló ehető "csonttal" kerül a boltok polcaira.

Hirdetés

A klíma védelmében hozott egyéni döntéseink önmagukban talán nem tűnnek túl hatékonynak, de ezek összessége már képes érdemben is befolyásolni a globális folyamatokat. Jelenleg az üvegházhatású gázok kibocsátása jelenti látszólag a legnagyobb problémát, amit halogatás nélkül meg kellene oldanunk, de a közhiedelemmel ellentétben, a jelenségért nem csak a belsőégésű motorok és a fosszilis energiahordozók felhasználása felelősek, áttételesen szinte minden ipari ágazat érintett a dologban.

Jogos kritika például az állattenyésztéssel szemben, hogy az erdők felégetése a legelőterületek növelése érdekében és a takarmánynövények termesztése a természetes növénytakarótól veszik el a területeket, felborítva az ökoszisztéma egyensúlyát.

Hirdetés

A növényi alapú élelmiszerek gyártói olyan húspótló alternatív megoldásokat kínálnak vásárlóiknak, amik növényi fehérjéből készült, állagban és ízben húshoz hasonlító termékek. Hallottunk már vegán hamburgerről, 3D-nyomtatott lazacról is és most itt a vegán sertésborda, amit még egy jópofa csavarral is próbáltak feldobni a fejlesztők. Egy szintén fehérjéből készült, ehető "vegán-csont" is a termék hasonlóságát, hitelességét erősíti.

A Juicy Marbles, a növényi steakjeiről elhíresült szlovén cég  dobta piacra a terméket a közelmúltban. Először egy komposztálható "csonttal" akarták megspékelni a húst mintázó készítményt, de akkor jött az ötlet, hogy akkor már miért is ne lenne ehető. A húspótló augusztus vége óta kapható az USA-ban, az Egyesült Királyságban és az Unióban.

Maga az ágazat egyelőre nem pörög, az eladásai a közelmúltban visszaestek, mivel a megélhetési válság miatt sokan a drágállják az igazi húsoknál költségesebb termékeiket. Pedig, ahogy mondják, a hús ára nem tükrözi a megtermelése okozta környezeti terhelést. Mindenesetre a Juicy Marbles tavalyi indulása óta stabilan halad előre. 

Egyébként a növényi alapú húspótlók mellett elindultak a valódi hússejtekből felépülő, tartályokban növesztett húsok engedélyeztetési eljárásai is. Az izraeli Aleph Farms vállalat nemrég nyújtott be értékesítési engedély iránti kérelmet az Egyesült Királyság élelmiszer-felügyeleti hatóságához az iménti módszerrel készített steakjére.

Ha kicsit talán szokatlan is még a gondolat, hogy a fenti termékeket beiktassuk az étrendünkbe, az következő számok tükrében célszerű lenne meggondolni: A hús- és tejtermelés a világ mezőgazdasági területeinek 83%-át használja fel, és a mezőgazdaság üvegházhatású gázkibocsátásának 60%-áért felelős, ugyanakkor a megtermelt kalóriáknak csupán 18%-át, a fehérjéknek pedig 37%-át biztosítja.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)