Hirdetés

Az otthonok biztonságáért kampányol a rendőrség és az Aegon

|

A biztosító az Országos Bűnmegelőzési Tanáccsal együttműködve próbálja edukálni a lakosságot.

Hirdetés

Magyarországon először készült felmérés az otthonunk elhagyásakor átélt stresszhelyzetekkel kapcsolatban. A kutatás az ORFK Bűnmegelőzési Tanácsa és az Aegon Magyarország biztosító Az otthonod biztonsága sokszor csak egy kis figyelmen múlik! kampányához kötődik, amelynek keretében igyekeznek felhívni a lakástulajdonosok figyelmét olyan apróságokra, amelyekkel részben megelőzhetőek a betörések, részben pedig az aggodalmunkat csökkenthetjük, amíg távol vagyunk az otthonunktól.

Az Aegon és az ORFK szerdán online sajtótájékoztató keretében ismertette a kampányhoz készített kutatás eredményeit, Oláh-Paulon László rendőr alezredes, az ORFK Bűnmegelőzési Osztályának munkatársa, Szombat Tamás, az Aegon Magyaroszág vezérigazgató-helyettese, illetve Nagy Alexandra színész részvételével, aki a rendőrség és a biztosító együttműködésében készült edukációs kisfilmek főszereplője.

"Fontos, hogy a bűnmegelőzés során keressük azokat a lehetőségeket, amelyekkel csökkenthetőek a "bűnalkalmak", azaz ne adjunk alkalmat a betörőknek, hogy alkalomszülte elkövetővé váljanak" - figyelmeztetett Oláh-Paulon László. "Tudatosan készüljünk fel az értékeink védelmére és ne adjunk lehetőséget azoknak, akik meg akarnak minket károsítani."

Az alezredes ezután elmondta, úgy készült, hogy tanácsokat is megosszon a sajtótájékoztató résztvevőivel, mint például a biztonságos zárak használata, vagy kertesházak esetén a sövény alacsonyabbra vágása, hogy a betörők nem tudjanak észrevétlenül tevékenykedni, végül azonban azt mondta, ezek a tanácsok megtalálhatóak a rendőrség weboldalán is. Sajnos nem árulta el, hogy pontosan hol, a police.hu és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács felületein azonban nem sikerült ezeket megtalálnunk. A police.hu bűnmegelőzési címlapja például teljesen üres, míg más bűnmegelőzéssel kapcsolatos híreket az Igazgatásrendészet címszó alatt találtunk meg.

Térjünk vissza inkább a kutatásra, amelynek fókuszában az úgynevezett FOLO-jelenség állt. Ez az angol Fear of Leaving On kifejezés kezdőbetűiból álló szó arra utal, hogy sokan stresszelnek azon, hogy a lakást elhagyva esetleg bekapcsolva felejtettek valamilyen háztartási eszközt. Ez a reprezentatív kutatás során megkérdezett válaszadók 27 százalékával fordult már elő. A koronavírus-járvány fel is erősítette ezeket a félelmeket, mivel a karanténhelyzetek során sokaknál megkopott az otthon elhagyásának rutinja, a sok otthontartózkodás miatt pedig gyengül a figyelmünk és nem mindig zárjuk az ajtókat-ablakokat. Ez egyébként összefügg a kutatás által feltárt második leggyakoribb félelmünkkel, ami a vihar-, és tűzkárokhoz kapcsolódik.

"A legkisebb félelem a földrengésre és az árvizekre vonatkozik" - tette hozzá Szombat Tamás. "Érdekes módon egy biztosító esetén ez fordítva működik, az ilyen esetekre kell a legnagyobb összegeket tartalékolnunk."

Annak ellenére, hogy a tűzesetek és a viharkárok elkerülése különösen fontos a válaszadók számára, és igyekeznek a nyílászárók megfelelő zárásával, illetve az elektromos hálózat karbantartásával csökkenteni a veszélyeket, a mindössze 71 százalékuknak van lakásbiztosítása - derült ki a kutatás adataiból. Minden negyedik embernek van tapasztalata az otthoni káreseménnyel kapcsolatban, a megkérdezettek 33 százaléka pedig közvetetten találkozott már ilyesmivel.

A nyitva hagyott ajtó és ablak kiemelkedő forrása az aggodalmaknak: a megkérdezettek 51, illetve 39 százaléka említette. De a bekapcsolva hagyott sütő, a megkérdezettek 30, a bedugva felejtett vasaló 22 százalékát foglalkoztatja.

"Sokszor mindössze egy kis odafigyelés is elég lehet a káresemények elkerüléséhez" - mondta a kutatás adatai kapcsán Szombat Tamás, az Aegon Biztosító vezérigazgató-helyettese. "Vezető lakásbiztosítóként az Aegon fontos ügynek tartja, hogy biztonságosabbá és stresszmentesebbé tegye a mindennapokat. Ezért indítottunk edukációs kampányt az ilyen stresszhelyzetek csökkentése érdekében, Nagy Alexandra főszereplésével, a legtipikusabb szituációkat feldolgozva. A technológia is segíthet: rengeteg, a FOLO-jelenséghez köthető stressz csökkenthető az olyan technológiai újítások révén, mint az elektronikai eszközök áramtalanítása wifin keresztül vezérelhető okos konnektorral, vagy a távolról zárható elektromos ajtózárak és beengedő rendszerek felszerelése."

Az elektronikus zárak, internetre kapcsolható biztonsági eszközök praktikusak, de alaposan nézzünk utána, hogy informatikai szempontból mennyire megbízhatóak (Fotó: Scopio/Linus Strandholm)
Az elektronikus zárak, internetre kapcsolható biztonsági eszközök praktikusak, de alaposan nézzünk utána, hogy informatikai szempontból mennyire megbízhatóak (Fotó: Scopio/Linus Strandholm)

Az elektronikus zárak, internetre kapcsolható biztonsági eszközök praktikusak, de alaposan nézzünk utána, hogy informatikai szempontból mennyire megbízhatóak (Fotó: Scopio/Linus Strandholm)

Az internetre csatlakozó okoseszközök vagy IoT-eszközökről közismert, hogy gyakran igen gyenge védelmi megoldásokkal látják el ezeket, így az interneten keresztül könnyen hozzá lehet férni a hasonló kütyükhöz. Ezzel kapcsolatban Szombat Tamás és Oláh-Paulon László is azt mondta, ezeknek a kockázata még mindig jóval kisebb, mint a fizikai behatolásoké. A két szakember szerint a hasonló eszközökből érdemes az ismert, megbízható márkákat választani az olcsóbb, de ismeretlen hátterű termékekkel szemben.

"Abszolút védelem nincs, viszont ilyen szempontból egyelőre kisebb a kitettségünk" - mondta az Aegon vezérigazgató-helyettese. "Viszont tűz esetén az időben érkező riasztás megmentheti az ingóságainkat."

A bűnmegelőzés terén a kutatás rávilágított, hogy a prevenció fontos a válaszadók számára, ugyanakkor, a biztosító kárszakértőitől érkező jelzések arra utalnak, hogy ennek ellenére nem teszünk túl sokat otthonaink védelméért.

A legtöbbet azzal tehetjük az otthonunk biztonságáért, ha nem kínálunk könnyű célpontot a betörőknek (Fotó: Scopio/Zoran Jagodic)
A legtöbbet azzal tehetjük az otthonunk biztonságáért, ha nem kínálunk könnyű célpontot a betörőknek (Fotó: Scopio/Zoran Jagodic)

A legtöbbet azzal tehetjük az otthonunk biztonságáért, ha nem kínálunk könnyű célpontot a betörőknek (Fotó: Scopio/Zoran Jagodic)

Szombat Tamás ezzel kapcsolatban az elektronikus zárakra és más olyan digitális lehetőségekre hívta fel a figyelmet, amelyek segítségével akár távolról is ellenőrizhetjük, lekapcsoltunk-e mindent és bezártuk-e az összes nyílászárót. Ennél azonban egyszerűbb és olcsóbb ellenőrzőlistát írni, amin végigszaladhatunk indulás előtt - akárcsak a pilóták teszik a repülők felszállását megelőzően.

Oláh-Paulon László pedig azt hangsúlyozta, hogy azokra a helyzetekre is érdemes gondolni, amiről úgy tartjuk, esélytelen, hogy a bűnözők kihasználnák. Például egy tízedik emeleti lakás erkélyét és ablakát is muszáj bezárni, mert volt rá példa, hogy a betörők a tetőről leereszkedve könnyedén bejutottak az ingatlanba.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)