Hirdetés

Az újraírható DVD után itt az „újraírható” papír

|

A különleges fejlesztéssel ráadásul nem csak az A4-es lapokon lehet spórolni.

Hirdetés

A papírmentes irodát már évtizedek óta emlegetik, a koncepció azonban nem igazán tudott megvalósulni. Persze, ma már rengeteg dolgot el tudunk intézni elektronikus formában, de akármilyen környezetbarát egy cég működése, időnként nem lehet megúszni, hogy bizony ezt-azt ki kelljen nyomtatni.

Ez egyfelől papírfogyasztással jár, de az sem lényegetelen szempont, hogy ehhez méregdrága nyomtatópatront, tonerkazettát kell vásárolni. A nyomtatókban használt tinta ugyanis a világ egyik, ha nem a legdrágább folyadéka, ami literenként csaknem másfélszor annyiba kerül, mint az elegáns Chanel No.5 parfüm, a luxusbárokban felszolgált Dom Pérignon pezsgő pedig olcsó lőrének tűnik mellette, literenkénti 284 dolláros (bő 112 ezer forintos) árával.

Az új fejlesztés jelentősen csökkentheti a nyomdaipar környezeti terhelését (Fotó: Unsplash/Bank Phrom)
Az új fejlesztés jelentősen csökkentheti a nyomdaipar környezeti terhelését (Fotó: Unsplash/Bank Phrom)

Az új fejlesztés jelentősen csökkentheti a nyomdaipar környezeti terhelését
(Fotó: Unsplash/Bank Phrom)

A spórolásban nagy segítséget nyújthat az izraeli Reep Technologies megoldása, amely egy lézersugár segítségével képes eltávolítani a fekete tintát a papírlapról - írja a hvg.hu, megjegyezve, hogy a módszer lelkét azonban a különleges bevonattal ellátott papír jelenti, ami nem engedi a tintacseppeket beivódni a cellulózszálak közé.

Hirdetés

A lézer szinte azonnal elpárologtatja a tintát a papír felületéről, Barak Yekutiely, a Reep Technologies elsőszámú fejlesztője pedig az alábbi videón azt is elárulta, hogy az elpárolgó tintát az eszközük képes begyűjteni és visszajuttatni a festékpatronba, ezzel is segítve a takarékoskodást.

A cég munkatársa szerint a megoldásukkal egyetlen papírlapot akár tízszer is újra fel lehet használni. Az általa a  deprinter kifejezéssel körülírt eszközről pedig úgy gondolja, rövidesen minden irodai nyomtató mellett megjelenhet, hogy a cégek így tudják csökkenteni alapanyag-kiadásaikat. A lézeres eszköz emellett a nyomdaipar ökológiai lábnyomát is mérsékelheti.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)