Hirdetés

Van egy terület, ahol épp az a gond, hogy nincs elég szén-dioxid

|

Sörválság van kialakulóban, egyelőre a tengeren túlon, de már Európában is aggódnak.

Hirdetés

A klímaváltozás elleni harcban a szén-dioxid az ellenség. A fosszilis tüzelőanyagok égetésekor felszabaduló gáz ugyanis hozzájárul az üvegházhatáshoz és fokozatosan melegíti a bolygót - ennek eredményeként olvadnak a sarkvidéki jégtakarók, ami a tengerszint drasztikus emelkedéséhez fog vezetni.

A szén-dioxid levegőből való eltávolítására különféle módszereket fejlesztenek, különlegesen átalakított vasúti kocsiktól a speciális hidrogén-üzemanyagcellákon át az olyan elektromos autókig, amelyek működésük során megkötik a levegő CO2-tartalmát.

A sörfőzdék szorult helyzetbe kerülhetnek a túl kevés szén-dioxid miatt (Fotó: Unsplash/Engin Akyurt)
A sörfőzdék szorult helyzetbe kerülhetnek a túl kevés szén-dioxid miatt (Fotó: Unsplash/Engin Akyurt)

Eközben azonban olyan helyzet alakult ki, amikor egy bizonyos iparág szereplői a két kezüket összetennék némi szén-dioxidért. Ez pedig a sörfőzés világa - írja a Green Matters. A lap szerint ugyanis jelenleg az Egyesült Államokban komoly sörhiányra készülhetnek fel a folyékony kenyér rajongói.

Hirdetés

A gondot részben a koronavírus-járvány miatt megbicsakló ellátóláncok, részben pedig egy bányászati baleset okozza. Előbbi inkább a komlótermelőket érinti, akiknek mostanában a műtrágya gyors ütemben emelkedő ára okoz fejfájást, míg utóbbi miatt nem csak az amerikai, de a brit és új-zélandi sörfőzdék is aggódhatnak.

Igen, jól olvasták. Abban a korban, amikor mindenki megpróbálja visszafogni a szén-dioxid emisszióját, hiány fog előállni a gázból, ami több millió sörfogyasztót fog érinteni

- mutatott rá Richard Howells a Forbes magazin egyik munkatársa.

A szén-dioxid hiányához hozzájárul, hogy az USA legnagyobb - és szinte egyetlen - természetes szén-dioxid forrása, a Mississippi államban található Jackson Dome ugyanis használhatatlanná vált az élelmiszeripari felhasználásra. A területen ugyanis a meglévők mellé további kutakat terveztek fúrni, azonban egy hiba következtében a szén-dioxid állomány beszennyeződött, így innentől azt nem lehet a sörhöz adagolni.

A helyzeten nem segít, hogy az infláció miatt az alumínium sörösdobozok ára 20, a maláta 30 százalékkal drágult, eközben a szállítási költségek 50, a munkaerő költsége pedig 20 százalékkal növekedett, ami katasztrofális helyzetbe hozhatja a sörfőzdéket.

A körülmények együttállása nem kedvez a sörfőzdéknek (Fotó: Unsplash/kazuend)
A körülmények együttállása nem kedvez a sörfőzdéknek (Fotó: Unsplash/kazuend)

A sörfőzők keresik a megoldásokat, akad olyan cég, amely nitrogénnel pótolná a kieső szén-dioxidot, amelynek magas ára azonban tovább drágítaná a sört. Mások a cikk elején is említett vasúti szerelvényekhez hasonló, úgynevezett carbon capture létesítményeknél érdeklődnek, hogy miylen feltételekkel lehetne hozzájutni az általuk megkötött szén-dioxidhoz. Itt azonban hosszú időbe - 5-6 hónapba - is beletelne, mire vásárolhatnának a készletből, ami nem oldja meg a jelenlegi nehéz helyzetet.

Arról nincs információnk, hogy Európában milyen helyzetben vannak a sörfőzdék, azonban, ha hiány alakul ki, azt előbb-utóbb meg fogja érezni a kontinens többi országa és sörfogyasztója is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)