Hirdetés

Ez a találmány feleslegessé teheti a telefontöltőket

|

Ráadásul jelentős részben újrahasznosított hulladékból készült.

Hirdetés

Az úgynevezett hordható (wearable) elektronikai eszközök már ma is nagyon népszerűek, elég csak az okosórákra vagy fitneszkarkötőkre gondolni. Ezek legnagyobb problémája, hogy a folyamatos használhathoz rendszeres töltést igényelnek, tovább szaporítva ezzel az egy háztartásban található, a konnektorokra pályázó eszközöket. Egy tudományos áttörésnek köszönhetően azonban a közeli jövőben elfelejthetjük a töltőket.

A triboelektromos nanogenerátoroknak köszönhetően akár a telefonunkat is tölthetjük majd a mozgásunkkal (Fotó: Unsplash/Daniel Korpai)
A triboelektromos nanogenerátoroknak köszönhetően akár a telefonunkat is tölthetjük majd a mozgásunkkal (Fotó: Unsplash/Daniel Korpai)

A triboelektromos nanogenerátoroknak köszönhetően akár a telefonunkat is tölthetjük majd a mozgásunkkal (Fotó: Unsplash/Daniel Korpai)

A Science Daily számolt be a University of Surrey kutatóinak legújabb fejlesztéséről, amely egy új töltési módszer alapjait rakta le. Egy újrahasznosított - javarészt műanyag-, és papírhulladékból készült eszközről van szó, amelynek lelkét úgynevezett triboelektromos nanogenerátorok (TENG) jelentik. Ezek a speciális anyagok mechanikai erők hatására elektromosságot termelnek: az elektrosztatikus indukciónak nevezett jelenséget használják ki, ami azt jelenti, hogy a viselő mozgásának energiáját képesek elektromos árammá alakítani.

A kutatásunk igazolja, hogy lehetséges olyan fenntartható technológiát létrehozni, amelyet mi magunk, emberek látunk el árammal

- magyarázta dr. Bhaskar Dudem, az egyetem projektvezetője, aki rámutatott, hogy az úgynevezett dolgok internetével (Internet of Things) az az egyik legnagyobb probléma, hogy egyszerűen nincs elég nyersanyag a bolygón ahhoz, hogy az egyre jobban növekvő keresletet kiszolgálja, és akkor még nem beszéltünk a hasonló eszközök energiaigényéről.

Hirdetés

A mostani eszköz egy egyszerű prototípus, amely mindössze annyira képes, hogy morzejeleket sugároz a külvilágba, azonban a kutatók reményei szerint a hasonló, a mozgásból energiát merítő hordható eszközöknek komoly szerep juthat a fogyasztói szektorokban, például a sporteszközök piacán, de akár az egészségügy vagy a biztonság területén.

A mozgásból energiát termelő eszköz pedig nem csak az okosórákat, de akár a telefonjainkat, táblagépeinket, sőt, a technológia fejlődésével akár a laptopjainkat is elláthatja majd árammal.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)