Jó úton jár a Siemens a karbonsemlegesség felé

|

A több mint háromszázezer embert foglalkoztató konszern 2030-ra maga mögött hagyja az emissziókat.

A globális technológiai vállalat publikálta a tavalyi évre vonatkozó fenntarthatósági jelentését, ami egyrészt jól példázza, hogy miként gondolkodik a témáról a világ egyik leginkább fenntarthatónak minősített cége, másrészt rámutat, hogyan lehet céltudatos intézkedésekkel eljutni az akár nulla emisszióig, amit a Siemens nem csak saját magától, hanem a beszállítóitól is elvár majd.

A DEGREE fogja össze a részleteket

Bár a Siemens régóta foglalkozik a fenntarthatósággal, és az elsők között jelentette be, hogy 2030-ra eléri a nettó karbonsemlegességet, a DEGREE keretprogramjának 2021-es elindításával helyezte azt stratégiai szintre.

A Siemens holisztikus szemlélettel közelíti meg a vállalati fenntarthatóság kérdését (Fotó: Siemens)
A Siemens holisztikus szemlélettel közelíti meg a vállalati fenntarthatóság kérdését (Fotó: Siemens)

A komplex, környezetvédelmi, társadalmi és irányítási (ESG) célkitűzéseket tartalmazó rendszer hat cselekvési területen (karbonmentesítés, etika, irányítás, erőforrás-hatékonyság, méltányosság, foglalkoztathatóság) alkalmaz holisztikus megközelítést, és mérőszámokkal követi betartásukat, és beszámol azokról az éves fenntarthatósági jelentésekben. Az alábbiakban néhány kiemelkedő, siemenses fenntarthatósági programot, gyakorlatot mutatunk be.

Jövőbe mutató gyakorlatok

Judith Wiese, a Siemens fenntarthatósági igazgatója nemrég a Forbes-nak arról beszélt, hogy a vállalat digitális ikrei egy új termék tervezésétől a gyártásán át a javításáig és újrahasznosításáig képesek levezetni az egy teljes életciklusra vetített emissziót. A Siemens Green Digital Twin alkalmazás a teljes ellátási láncból származó összes információt használja, így átláthatóvá teszi mind a jelenlegi, mind pedig a jövőbeli szénlábnyomot, miközben alacsony szén-dioxid-kibocsátású javítást és újrahasznosítást tesz lehetővé.

Az utazó munkatársaknak a Zöld Szállás program is rendelkezésükre áll, amivel nyomon követhető és összehasonlítható az egyes szállodák szénlábnyoma. A kategóriájában úttörőnek számító Green Stay Initiative-vel a szállodák a foglalt éjszakák számára vetítve tudnak információt adni az energia- és vízfogyasztásról, valamint a hulladékmennyiségről, így kimutathatóvá válik az ott tartózkodás szénlábnyoma, és ezen adatok alapján rangsorolja a lehetőségeket a munkatársak számára.

A konszern minden területen fenntarthatóbbá teszi a működését (Fotó: Siemens)
A konszern minden területen fenntarthatóbbá teszi a működését (Fotó: Siemens)

A Siemens az ügyfelei számára is felkínálja az általa kidolgozott emissziócsökkentő megoldásokat, technológiákat. Ide tartozik többek közt az a szoftver, amely már a termékek tervezési fázisától képes kalkulálni a teljes életciklus karbonlábnyomát, hiszen a környezetre gyakorolt hatás 80 százalékban a tervezés alatt dől el.

A Product Carbon Footprint - a gyakran használt anyagok és energiahordozók CO2-kibocsátási adataival együtt - közvetlenül elérhető a Siemens Xcelerator portfóliójában, így a dekarbonizációra törekvő tervezők, mérnökök és gyártók hathatós segítséget kapnak a kibocsátás optimalizálásához és menedzseléséhez, valamint a tiszta gyártási eljárások kifejlesztéséhez. A SiGreen alkalmazás pedig a beszállítói lánc mentén támogatja a szénlábnyom nyomon követését.

A csökkentés a méréssel kezdődik

A több mint 300 ezer főt foglalkoztató konszern komoly vállalásokat tett a fenntarthatóság terén. A DEGREE keretrendszerben meghatározta, hogy például 2030-ra:

  • eléri a nettó karbonsemlegességet, és 2050-re az ellátási lánca is CO2-semleges lesz;

  • a teljes újrafeldolgozhatóságot célzó, ún. ecodesign koncepciót az összes lehetséges termékre kiterjeszti;

  • teljes mértékben zöld energiával fog működni, és megszünteti a hulladékkibocsátást;

  • autóflottáját teljes mértékben e-meghajtásúra cseréli.

A Siemens fenntarthatósági jelentéséből az is kiderül, hogy a több mint 180 országban jelen levő, növekvő forgalmú vállalat 2022-ben

  • a teljes energiaigényének 77 százalékát megújuló forrásból biztosította;

  • ügyfelei CO2 kibocsátását 153 millió tonnával mérsékelte megoldásainak köszönhetően;

  • a 42 ezer járművének több mint három százaléka elektromos, aminek köszönhetően tavaly 213 ezer tonnával sikerült csökkenteni a károsanyag-kibocsátást, és mely járművek töltését saját e-kútjaival biztosítja;

  • 5,6 millió gigajoul áramfogyasztást regisztrált, mely két százalékkal volt magasabb, mint 2021-ben, és az energiahatékonyság mindeközben 13 százalékkal javult;

  • a hulladékkibocsátást 7 százalékkal csökkentette, és a telephelyeiken keletkező hulladék 93 százalékban újrahasznosítható;

14 százalékkal kevesebb vizet használt fel, mint a megelőző évben. A 12,8 millió köbméter víz túlnyomó része hűtéshez használták, a víz pedig változatlan kémiai összetétellel került vissza a természetbe.

A New Normal Working Model keretében otthonról dolgozó munkatársak is hozzájárulnak a vállalat karbonlábnyomának visszaszorításához: kiszámolták, hogy amíg az alkalmazottak ingázása évi 98 ezer tonna szén-dioxidot juttat a légkörbe, addig a távmunkában dolgozó kollégák feladatellátása során csupán 24 ezer tonna emisszió keletkezik.

A fenntarthatósági teljesítményt kiberbiztonsági, innovációs, ügyfélkapcsolati, környezetvédelmi, szervíz és termékfejlesztési szempontból is értékelő szervezetek évek óta a világ élvonalába sorolják a Siemens-t. Kiemelkedő a Dow Jones indexén legutóbb elért 80 pont, ami az iparág második legjobb értékelése, de a cég az ellátási láncok fenntarthatóságát vizsgáló EcoVadis rangsorában ugyancsak a felső két százalékba került.

A Siemens tavaly 35 milliárd eurót, vagyis a 2022-es üzleti év teljes bevételének kb. felét fordította termékek és szolgáltatások beszerzésére. Ügyeltek rá, hogy a 150 országból származó 66 ezer beszállító megfeleljen a cégcsoport Magatartási Kódexének. A "Megelőzés-Észlelés-Reakció" holisztikus megközelítés jegyében az ellátási láncon szereplő összes partnertől elvárják, hogy ragaszkodjanak az ENSZ Global Compact, illetve a saját vállalások mentén kialakított fenntarthatósági és felelősségvállalási alapelveknek. Nem csak a szerződéskötés pillanatában kell eleget tenniük a kódexnek, a Siemens háromévente újraértékeli őket. A beszállítói oldal eddig remekül igazodik az elvárásokhoz: a beszállítói program induló évéhez képest tavaly mintegy 359 ezer tonna szén-dioxidtól kímélték meg a légkört.

A riport arról is beszámol, hogy a Siemens kiemelten kezeli az alkalmazottak készségfejlesztését, melynek jegyében 2022-ben 375 millió eurót fordítottak képzésekre, mely munkatársanként 667 eurót tett ki. A vállalat emelni kívánja a digitális oktatási időkeretet is.

A Siemensnél folyó széleskörű fenntarthatósági munkának záloga, hogy ennek eredményeihez mindegyik ország leányvállalata, -így a hazai is- hozzájárul. Az itthoni fenntarthatósági csapat egyik feladata, hogy például a környezeti fenntarthatóságot biztosító legjobb gyakorlatokat széles körben megossza, inspirációval szolgáljon, így szintén szolgálva a klímavédelmet.

Broda Krisztián, a Siemens Zrt. fenntarthatósági felelőse

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)