A Siemens már a zöld hidrogén eljövetelére készül

|

A német óriáscég Európa egyik legnagyobb zöld hidrogén üzemével stratégiai pozíciókat foglalt el a megújuló energia területén.

Az Európát szorongató energiaválságot mindenki megérzi, emellett azonban az elektromos járművek terjedése és a mind újabb igények miatt is kulcsfontosságú a fenntartható energiaforrások minél hatékonyabb kiaknázása.

Ezen a téren ért el újabb mérföldkövet a Siemens, amely nemrég belevágott Németország legnagyobb zöld hidrogén üzemének fejlesztésébe. A német-cseh határtól rövid autóútra található Wunsiedel nevű kisváros így világszinten is fontos szereplőjévé válik az energiapiacnak: a Siemens üzeme évente körülbelül 1350 tonna zöld hidrogént állít elő.

A Wunsiedel Energy Park fontos mérföldkő a fenntartható jövő felé vezető úton (Fotó: Siemens)
A Wunsiedel Energy Park fontos mérföldkő a fenntartható jövő felé vezető úton (Fotó: Siemens)

Ez nagyjából 13 500 tonnányi szén-dioxid-emissziót is semlegesít majd. Utóbbi már csak azért is kulcsfontosságú, mert Wunsiedel már ma is klímasemleges, azaz, az energiafogyasztás a településen teljes mértékben megújuló forrásokból érkezik.

Zöld hidrogén - a fenntartható jövő kulcsa

Bár a zöld hidrogén - azaz a karbonsemlegesen előállított, energetikai felhasználású hidrogén - egyelőre apró szeletet jelent csak a kontinens energiamixében, ez hamarosan változni fog. Ez az iparág segíthet enyhíteni Európa gázfüggőségén, nem beszélve a környezetvédelmi, fenntarthatósági célok eléréséről.

A zöld hidrogén forradalmasítani fogja az energiatermelést (Fotó: monash.edu)
A zöld hidrogén forradalmasítani fogja az energiatermelést (Fotó: monash.edu)

A technológia ugyanis hamarosan megoldást hozhat az elektromos járművek egyik versenyhátrányára: a belső égésű motoros járművekhez képest lassú töltésre, hiszen a cseppfolyósított gázt ugyanúgy lehet majd tankolni, mint a benzint vagy a gázolajat. A személyautók mellett a tömegközlekedésben részt vevő buszok, illetve a logisztikai ipar alapköveit jelentő kamionok számára is jó alternatívát jelentő megoldással ugyanis lenullázható a közlekedés emissziója, miközben a gyakorlati használatban a sofőrök és utasok az elektromos autók csendes és dinamikus működésének előnyeit élvezhetik.

A zöld hidrogénnek azonban nem csak az utakon lesz fontos szerepe: a hajózásban és a vasúti közlekedésben is megjelentek már a hidrogén-üzemanyagcellás járművek, de az épületek energetikai rendszerei is üzemeltethetőek a környezetbarát technológiával.

Az üzem hivatalos megnyitóján jelen volt Markus Söder bajor miniszterelnök, Matthias Rebellius, a Siemens igazgatótanácsának tagja és Veronika Bienert, a Siemens pénzügyi szolgáltató üzletágának vezérigazgatója, akik átadták az üzemet az üzemeltetést végző WUN H2 képviselőinek.

A fejlesztés során a Siemens Smart Infrastructure fővállalkozóként felelt a hidrogénüzem építéséért és az intelligens villamos hálózat kiépítéséért. A Wunsiedel Energy Parkból érkező zöld hidrogént a környező régióban használják majd fel, jövő évben pedig elkészül egy hidrogén-töltőállomás is a helyszínen, amely a környék kereskedelmi és logisztikai járműflottáit szolgálja majd ki.

Épül a világ legnagyobb zöldhidrogén-gyára is

A Siemens Smart Infrastructure és a Shell Global Solutions International BV nemrég szándéknyilatkozatot írt alá a 2010 óta meglévő kooperációjára alapozva, és amelynek értelmében közösen aknázzák majd ki a zöld hidrogén termelésében és felhasználásában rejlő ipari lehetőségeket. Az energiatársaság egyik új projektjében, amely a világ egyik legnagyobb zöldhidrogén erőművének felépítését célozza, fontos szerep hárul a Siemensre: a tervezés, a kivitelezés, az áramelosztás, az alállomási automatizációs feladatok elvégzése lesz a német technológiai vállalat feladata. A Hollandiában 2025-ben elinduló üzemben a zöld hidrogén előállításának áramigényét az Északi tengeren szolgálatot teljesítő szélturbinákból származó energiával fogják biztosítani.

A Siemens elkötelezett az energiaelosztás folyamatos fejlesztése mellett is -, ezt nemrég bemutatott másik projektjük szintjén aláhúzza: egy olyan platformot hoztak létre, amely lehetővé teszi az elektromos energia blockchain-alapú kereskedelmét.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)