SustainIT 2022: Túl kéne lépnünk azon a hozzáálláson, hogy a technológia mindent megold

|

Rendszerszintű változásokban kell gondolkodni, hogy a technológia megmentse, ne pedig romba döntse a világot.

2022. szeptember 23-án megtartotta nagyszabású fenntarthatósági konferenciáját a Zöld Pálya magazin és a Computerworld szaklap. Az eseményt az a sürgető probléma hívta életre, amellyel minden cég előbb-utóbb szembesül, függetlenül attól, hogy milyen szektorban, szegmensben tevékenykednek, ez pedig az informatika és a fenntarthatóság kapcsolata.

A fenntartható fejlődés a különböző ágazatok számos célkitűzése közötti egyensúly elérésére törekszik, fenntartva a környezeti, gazdasági és társadalmi dimenziókat. De mit is jelent ez a gyakorlatban a vállalati világ számára?

Például a gyártó, vegyipari, anyag- és feldolgozóipari vállalatok számára azt, hogy át kell állniuk az alacsony kibocsátású módszerekre és technológiákra és ki kell használniuk a megújuló energiaforrások nyújtotta előnyöket. Más vállalatok számára pedig alkalmazkodást jelent, a számítási és kommunikációs technológiák kiaknázását a jobb előrejelzés, az ellenállóképesség és a kockázatcsökkentés érdekében.

Mindazonáltal, elég nagyszámú az a technológiai vállalat, amely megoldásokat kínál az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez. Tény, a technológia valóban segít számos folyamatban, de a fényes külső mögött ott rejtőzik egy csendes ellenség - erről szólt konferenciánk is.

A rendezvényen innovatív oktatók, szakértők és szakemberek tartottak előadást a fenti kérdések megválaszolására, többek között a Luxuscikkek - programozó vagy villanyszámla - dilemmájáról Gazdag Ferenc, az MVISZ elnökségi tagja, a vállalatvezetőket érintő fenntarthatósági ismeretekről Wiszkidenszky András, a Greenbrands régióigazgatója, míg a fenntarthatósági jelentés kérdéskörét Mehlhoffer Tamás, a Tungsram Global PR igazgatója fejtette ki.

A délelőtt folyamán Lévai Gábor, a Scale Impact Public Benefit Kft. alapító igazgatója a környezeti és társadalmi fenntarthatóság összefüggéseiről tartott előadást, Spányik Péter, a KIA Hungary Kft. flottaértékesítési vezetője pedig az elektromos autók céges beszerzésének lehetőségeit tárgyalta.

Szücs-Winkler Róbert, a Denxpert EHSS Software Kft. ügyvezetője azt mutatta be a résztvevőknek, hogyan lehet nyolc egyszerű lépésben bevezetni és utána hatékonyan működtetni az ESG-t. Szege György, a Magyar Bankholding Zrt. ESG-osztályának vezetője a szervezet fenntarthatósági törekvéseiről és céljainak megvalósításáról beszélt. Dr. Köves Alexandra, a Budapesti Corvinus Egyetem docense a technológia és fenntarthatóság kapcsolatát vizsgálta, Megment vagy romba dönt? címmel, míg Lomniczi Gergely, az Indigo Communications és Pannon Örökerdő Kft. ügyvezetője az együttműködés feltételeit, lehetőségeit, hiányát és/vagy szükségszerűségét mutatta be a zöld projektek terén.

Természetesen, a résztvevők kerekasztal-beszélgetéseken is részt vettek, ahol az ESG és az e-mobilitás legégetőbb kérdéseit tárgyalták meg a felkért előadók.

Az eseményről videók is készültek, amelyek a későbbiekben megtekinthetők lesznek a Computerworld YouTube-csatornáján, kövesse figyelemmel rendszeresen frissülő oldalunkat!

Kezdje el már most kiépíteni vállalata fenntarthatósági gyakorlatát, hogy ne kelljen akkor kapkodnia a fejét, amikor a szabályozás már követel.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)