Hirdetés

A Bosch egy új automatizált parkolási és töltési rendszert tesztel, ami kényelmesebbé tenné az EV-tulajdonosok életét

|

A cég a stuttgarti repülőtér után több német városban is elkezdte a technológiához szükséges infrastruktúra kiépítését.

Hirdetés

Ha autóval közlekedünk és fogytán az üzemanyag, jó eséllyel néhány kilométeren belül belefutunk egy benzinkútba, ami néhány perc alatt megoldja a problémánkat. Ha viszont EV-tulajdonosok vagyunk, már nem ennyire egyszerű a helyzet. Ha találunk is a közelben megfelelő töltőt, lehet, hogy jó darabig várnunk kell, amíg sorra kerülünk. Jó volna néha csak odaadni valakinek, hogy intézze mindezt el helyettünk, amíg például bevásárolunk vagy tárgyalunk.

Erre keresi a megoldást a Bosch-csoport, a világ egyik vezető autóipari beszállítója. A vállalat olyan biztonságos, fenntartható és izgalmas jövőt képzel el, mely a mobilitás három területén is - automatizálás, elektromosítás, hálózatba kapcsolás - ötvözi a cégcsoport szakértelmét, és kínál integrált megoldásokat ügyfelei számára. Egy új - a fentebb vázolt problémát megoldani szándékozó - projektjét a cég az egyéves stuttgarti próbaüzem után most több német városban is tesztelni szeretné.

Hirdetés

A Bosch és a Volkswagen leányvállalata, a Cariad most közösen tesztel egy automatizált töltési asszisztenst (Automated Valet Charging), mely az úgynevezett automatizált parkolási asszisztens (Automated Valet Parking) rendszeren alapul. Segítségével az elektromos autók vezető nélkül hajthatnak egy szabad parkolóhelyhez, ahol  a rendszer elvégzi a szükséges műveleteket emberi beavatkozás nélkül. A művelet befejezése után az autó átmanőverezik egy másik parkolóhelyre, szabaddá téve a használt töltőfejet más arra várakozó autónak. A technológia így nemcsak a kényelmünket szolgálja, hanem a töltőállomás kihasználtságát is optimalizálja.

A Bosch és a Cariad jelenleg is két saját parkolóházában teszteli a használni szándékozott technológiát. Amíg a Cariad ingolstadti parkolóházában a két vállalat az automatizált parkolási asszisztensen keresztül a vezető nélküli parkolásban rejlő lehetőségeket vizsgálja, addig a Bosch ludwigsburgi létesítményében az automatizált töltési asszisztenssel működő, beavatkozás nélküli töltést tesztelik. A Las Vegas-i CES 2024 szakkiállítás során a Bosch az automatizált töltéshez szükséges technológiát is bemutatja.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)