Hirdetés

A sofőrök többsége tart az önvezető autóktól

|

A megkérdezettek majdnem kétharmada mondta, hogy fél a technológiát használó járművektől.

Hirdetés

A teljesen önvezető autók ígérete továbbra is csak utópia. Ez talán nem is olyan nagy baj, legalábbis az AAA új tanulmánya szerint, amely megállapította, hogy az emberek többsége valójában fél az autonóm járművektől. Ami még ennél is sokatmondóbb, hogy a mért arány romló tendenciát mutat a megelőző évvel való összevetésben.

Az AAA szerint a megkérdezettek 66 százaléka mondta, hogy tart az önvezető járművektől. Ez a 2022-es 55 százalékhoz képest emelkedett, de a tavalyi 68 százalékhoz képest csökkent. Az önvezetőkben bízók aránya 2023 és 2024 között stabilan 9 százalékon állt, míg 25 százalék bizonytalan volt velük kapcsolatban. Mindkét szám a 2022-es 15, illetve 30 százalékhoz képest kimutathatóan csökkent.

Bár a vásárlók talán idegenkednek a robotautóktól, de elfogadóbbak a vezetést támogató rendszerekkel kapcsolatban. A válaszadók több mint a fele nyitott az automatikus fékezésre, a tolatási és a sávtartó asszisztensre. Csak 42 százalékuk érdeklődött az aktív vezetési asszisztens, és 49 százalékuk az adaptív sebességtartó automatika iránt.

Hirdetés

Ám hiába nagyobb ezekkel szemben a bizalom, egy másik kutatás fényt derített rá, hogy ezek sem működnek mindig megbízhatóan. A szervezet nemrégiben az automatikus hátsó fékrendszerek hatékonyságát vizsgálta, és 40 tesztfből csak egy végződött baleset nélkül. Az autók fele nem tudott időben megállni.

Az aggodalom egyébként nehezen értelmezhető annak tükrében, hogy a technológia koránt sincs annyira elterjedve, mint azt néhány éve előrejelezték az ágazat szakértői. A General Motors Cruise részlege komoly biztonsági akadályokba ütközött, ami minden bizonnyal késlelteti az önvezető rendszerek elterjedését.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a Google Waymo az egyike a talpon maradt cégeknek, aminek Cruise részlege teljes erőbedobással dolgozik a fejlesztésen. A neves cég mostanában kezdett el Los Angelesben is terjeszkedni robottaxi szolgáltatásával, de minden jel arra mutat, hogy még évekre vagyunk a technológia mindennapossá válásától.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)