Hirdetés

A Tesla is csatlakozik az új, kibocsátást mérő programhoz

|

A gyártást teljes hosszában végigkövetik az akkumulátor-alapanyag forrásától a kész termékig.

Hirdetés

Az elmúlt hét egyik legjelentősebb eseménye a Tesla új elektromos pickupjának, a Cybetrucknak a bemutatása volt, a régóta várt EV rövidesen a brand zászlóshajója lehet. Az év végéhez közeledve Elon Musk autós cége  már akár el is engedhetné a gyeplőt, és csak hagyhatná, hogy eseménytelenül múljanak a napok, de ez nem lenne egy önazonos húzás, hiszen szeret a figyelem középpontjában lenni. A kaliforniai piacvezető elektromobilitási cég az év zárásaként egy új klímavédelmi kezdeményezéshez adta a nevét.

Az elektromos autózás egyik legjelentősebb bástyájaként nyilvántartott vállalat több versenytársával karöltve bejelentette, hogy csatlakozik a Climate TRACE nevű globális kibocsátást mérő programhoz, amelynek társalapítója Al Gore volt amerikai alelnök.

Hirdetés

A Climate TRACE (Tracking Real-Time Atmospheric Carbon Emissions) egy független csoport, amely nyomon követi és közzéteszi az üvegházhatású gázok kibocsátását. A kezdeményezés 2021-ben indult a COP26 előtt, és eltökélt célja, hogy nyomon kövesse a szén-dioxid és a metán kibocsátást a világban, és jelentések formájában közzétegye azokat. A csoport olyan forrásokat figyel világszerte, mint a szénbányák és az erőművek kéményei. Az ilyen irányú tevékenységek feltérképezésére  műholdadatokat vet be és a mesterséges intelligenciát hívja segítségül.

Azt írja magáról a szervezet a hivatalos honlapján:

"Azzal, hogy a technológiát kihasználva az üvegházhatású gázok kibocsátását eddig nem látott részletességgel és gyorsasággal követjük nyomon, gyorsabbá és egyszerűbbé tesszük az érdemi éghajlatvédelmi fellépést, és olyan információkat szolgáltatunk, amelyek minden olyan fél számára relevánsak, aki a globális nettó nulla kibocsátás elérésén dolgozik."

A független szervezet kommunikációja szerint a Tesla a felelős beszerzési stratégia jegyében együttműködik a Climate TRACE-szel, hogy hitelesítse az acél- és alumíniumbeszállítóitól származó elsődleges kibocsátási adatokat, és pótolja azokat ott, ahol még nem állnak rendelkezésre. A Tesla a Climate TRACE-en felül a Battery Passport nevű szervezettel is együttműködik a jövőben, akik nyomon követik az elektromos autókhoz használt akkumulátorok teljes életpályáját  a szükséges alapanyagok beszerzésétől a hulladékgazdálkodásig.

Az együttműködésben részt vesznek más nagyobb piaci szereplők is. Olyan további húzóneveket sikerült megnyerni az ügynek, mint például a General Motors és a Polestar.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)