Hirdetés

A Tesla Superchargerét is lekörözi a 15 perces töltőoszlop

|

A svájci fejlesztésű eszköz egyszerre akár négy elektromos autóval is elboldogul.

Hirdetés

Az elektromos autók töltését lehetővé tévő infrastuktúra folyamatosan fejlődik - Magyarországon például az idei évben várható komolyabb bővülés - ezzel együtt pedig érkeznek az egyre gyorsabb töltők is.

Bár az elektromos autók hatótávja már ma is alkalmas a legtöbb, hétköznapi típusú alkalmazásra, még mindig viszonylag sokan vannak, akik tartanak a hatótávparától, illetve, akik úgy gondolják, hogy sokáig tart a töltés.

Az ABB Terra 360 töltői akár 15 perc alatt teljesen fel tudnak tölteni egy elektromos autót (Fotó: ABB)
Az ABB Terra 360 töltői akár 15 perc alatt teljesen fel tudnak tölteni egy elektromos autót (Fotó: ABB)

Itt fontos megjegyezni, hogy az elektromos autóknál kevésbé a belső égésű motorral szerelt járműveknél alkalmazott logika érvényes, azaz, ritkaság, hogy valaki 0 százalékról 100 százalékra töltené rendszeresen az autóját - ez egyébként nem is feltétlenül tesz jót az akkumulátoroknak.

Hirdetés

Ehelyett jóval gyakoribb, hogy egy-egy kávézás, üzleti tárgyalás vagy egyéb ügyintézés során 15-20-30 százaléknyi energiát töltünk az akkumulátorokba.

Most azonban a svájci ABB bemutatta legújabb töltőoszlopát, a Terra 360-at, amely a világ egyik jelenlegi leggyorsabb töltője, amellyel egyszerre akár négy elektromos autó is tölthető.

A moduláris rendszerű töltő már három perc alatt 100 kilométerre elegendő energiát tud átadni az autóknak, köszönhetően 360 kilowattos rendszerének, amely jócskán megelőzi a Tesla Supercharger töltőit, amelyek jelenleg 250 kilowattos töltésre képesek. A cég ígérete szerint ezzel a megoldással akár egy teljesen lemerült akkumulátorú elektromos autót is 100 százalékra lehet tölteni, 15 perc leforgása alatt.

Az ABB megoldását nem lakossági felhasználásra szánják, inkább töltőállomások, üzletek parkolóiban vagy irodaházak parkolóházaiban helyeznék el a testreszabható töltőket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)