Hirdetés

Az elektromos autózást ösztönző programot jelentett be a magyar kormány

|

A 60 milliárdból töltőhálózatot fejlesztenének és a céges autó vásárlásokat támogatnák.

Hirdetés

Világszerte óriási erőfeszítéseket tesznek az érdekelt cégek és az államok a belsőégésű motorok használatának visszaszorítására. Jelen állás szerint Európának nem is nagyon van más választása, hiszen 2030-tól a hagyományos autók gyártását, öt évvel később pedig a használatukat is kivezetik. Ugyan a németek még az utolsó pillanatban kiharcolták az úgynevezett e-üzemanyagok kivételét, de ez nagyságrendileg nem sokat változtat a lényegen.

Már a világjárvány előtt elindultak, de leginkább 2020 után futottak fel Európa-szerte a nemzeti ösztönzőprogramok. Ezekre Magyarország is ráfűzött a saját szintjén: előbb másfél, majd két és fél millió forinttal támogatták egy új, tisztán elektromos autó vásárlását.

Hirdetés

Most ennek jegyében jelentették be egy új támogatási program indulását, melynek keretösszegét 60 milliárd forintban állapították meg. A pénz egyik felét a foghíjas töltőhálózat fejlesztésére fordítanák. Az elkövetkezendő két, két és fél évben 170 új, nagy kapacitású töltőallomást telepítenének a forgalmasabb főutak mentén. Az ösztönző programra szánt pénz másik feléből pedig cégeket, magánvállakozókat támogatnának EV-vásárlásában, különös tekintettel a személyszállítást végző vállakozásokra.

Szíjjártó Péter külügyminiszter az új támogatásról kínai útja során számolt be, ennek részleteit is felvázolta a BYD alapító-elnökének, Vang Csuan-funak, akivel a márka hamarosan kezdődő magyarországi forgalmazása kapcsán találkoztak. Egyebek között szó esett hazánk szerepvállalásáról az elektromosautó-iparban.

"Élen akarunk járni, mert ezzel Magyarországot, a magyar gazdaságot tovább erősítjük, újabb és újabb munkahelyeket hozunk létre a magyar emberek számára"

- mondta beszélgetésük során a külügyminiszter.

A történet azon sok vitát kiváltó aspektusáról, hogy miért kell egy ilyen kis országnak akkumulátort gyártania az ágazathoz jóval a saját igényeit megahaladó mértékben, nem esett szó.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)