Hirdetés

Egy új-zélandi nő saját elektromos autót barkácsolt 24 000 dollárból

|

Rosemary Penwarden szerint hibátlanul működik az otthoni háztetőn lévő napelemekből nyert energiával töltött jármű.

Hirdetés

Egy 29 éves roncsot alakított át házilag készített elektromos járművé a lelkes új-zélandi nő, "hogy megmutassa, meg lehet csinálni".

Rosemary Penwarden már három éve járja átalakított járművével Új-Zéland két fő szigete közül a nagyobbik, a Déli-sziget útjait. A projekt több mint nyolc hónapnyi szorgos munkát és barkácsolást igényelt tőle és egy barátjától. "Egy kicsit őrültnek kell lenni" - mondta. "Szeretném megköszönni az olajtársaságoknak a motivációt."

Penwarden egy 1993-as leselejtezett autót vásárolt egy bontóból, és maga szedte ki a belső égésű motort. Új sebességváltóra és villanymotorra cserélte, majd a jármű elejébe és hátuljába akkumulátorokat épített be - 24-et a motorháztető alá, 56-ot pedig a csomagtartóba.

Hirdetés

A projekt a munkával együtt összesen 24.000 dollárba (közel 9 millió forint) került Penwardennek. Az autó átalakítása megkapta a szükséges engedélyeket és műszaki vizsgával is rendelkezik. Ezért is került ennyi év után a projekt csak nemrégiben a helyi újságírók figyelmébe.

Hagen Bruggemann hűtéstechnikai mérnök, aki segített Penwardennek az átalakításban, mostanra már nyolc autót épített át elektromos hajtásra. "Nem elég csak beszélni a környezetvédelemről, tenni is kell érte valamit" - mondja.

Szerinte ha a ráfordított munkaidő költségeit is hozzávesszük, az autók átalakítása a legtöbb ember számára anyagilag nem kifizetődő - de a teherautók és a nagyobb járművek átépítése komoly kereskedelmi érveket vonultat fel, mivel a felépítmény általában sokkal többet ér, mint a motor. Szerinte egy dízelüzemű teherautó átalakítása öt éven belül megtérülne. "Valójában a környezetszennyezőknek kellene fizetniük - nem értem, miért nem teszik" - mondja.

Penwarden, aki régóta harcos környezetvédő, azt mondja, hogy az az idő és pénz, amit az autója átalakítására fordított, nem mindenki engedheti meg magának - "nagyon kiváltságos helyzetben vagyok" - ennek ellenére szerette volna jó példaként bemutatni, hogyan lehet alkalmazkodni a klímaválsághoz. Az autót otthonában tölti fel, amely teljesen napenergiával működik.

Bár Penwarden úgy véli, hogy a ráfordításai megtérülnek - korábban hetente akár 100 dollárt is kifizetett benzinre az ingázás miatt -, azt mondja, hogy korántsem költségtakarékossági céllal történt, és felszólította a kormányt, hogy támogassa az ilyen jellegű projekteket. "Már az is felbecsülhetetlen értékű dolog, hogy meg tudjuk mutatni, meg lehet csinálni" - mondta. "A legjelentősebb lépés viszont az lenne, ha a legnagyobb szennyezőket tudnánk állítani - és szerintem semmi sem számít annál jobban, amit egyénileg tehetünk, mint ez."

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)