Hirdetés

Elektromos autóként folytatja a Halálos iramban gépszörnye

|

Megszűnik az egyik legismertebb motor gyártása is.

Hirdetés

A Dodge neve sokak számára egyet jelent a telivér amerikai izomautókkal, különösen, ha valaki kedveli a Vin Diesel nevével fémjelzett Halálos iramban-filmeket, hiszen az általa megformált Dominic Toretto is egy éjfekete Dodge Chargerrel száguldozott a sorozat első részében. Az amerikai márka - pontosabban annak anyacége, a Chrysler - által gyártott hemi motorok is sok autórajongó szívét megdobogtatják: a különleges elrendezésű, kezdetben V6-os, később V8-as erőművet 1951 óta gyártja a cég.

Ez a történet ér most véget, ugyanis, ahogy az InsideEVs kiszúrta, a Dodge Charger és a Challenger modellek elektromos autóként térhetnek vissza. Sokan arra számítottak, hogy az amerikai gyártó az évtized végéig megtartja majd kínálatában a benzines V8-as hemi-motorokat, első elektromos modelljeként pedig egy pick-upot dob majd piacra. Az Egyesült Államokban ugyanis rendkívül népszerűek a nagy és erős kisteherautók, mint a Ford F-150, illetve annak elektromos változata, a Lightning, illetve a Chevrolet Silverado (és a villanyosított verziója, az azonos nevű EV).

A Dodge Charger az USA egyik legnépszerűbb izomautója (Fotó: Unsplash/Markus Spiske)
A Dodge Charger az USA egyik legnépszerűbb izomautója (Fotó: Unsplash/Markus Spiske)

A Dodge Charger az USA egyik legnépszerűbb izomautója (Fotó: Unsplash/Markus Spiske)

A vállalat saját ütőkártyája a Dodge Ram, amelyből biztosan készül elektromos változat, ezt a cég képviselői már tavaly megerősítették. Most azonban kiderült, hogy nem az lesz az első villanyhajtású jármű a márka kínálatában.

Hirdetés

A Dodge egyik képviselője ugyanis a Motor1-nek küldött emailben azt mondta, hogy a Charger és a Challenger jövőbeni modelljeiből eltűnik a hemi motor, az izomautók következő generációja már tisztán elektromos hajtással érkezik. A lap korábban közzétett egy cikket, amely szerint a két modell legújabb generációjában is a hemi motorok üzemelnek majd. Erre a cég munkatársa az alábbi levelet küldte a szerkesztőnek:

ez a történet helytelen. A Hemi platformunk megszűnik. A következő generáció már tisztán elektromos autó lesz majd.

A cég várhatóan két éven belül dobja piacra a két izomautó-típus legújabb modelljét, a lap információi szerint pedig egyikből sem lehet majd a későbbiekben benzines változatot választani. A Dodge egyébként korábban már meglebegtette egy kétajtós, elektromos izomautó lehetőségét, azonban akkor még az iparági szakértők is úgy gondolták, ez egy különálló modell lesz, amiknek nincs köze a V6/V8-as motorral szerelt autókhoz. A jelenlegi információk szerint azonban nagyon úgy áll a helyzet, hogy a belső égésű motoros Charger és Challenger modellektől elbúcsúzik a cég.

A várakozások szerint a Dodge még idén augusztusban leránthatja a leplet a koncepció-változatokról, de elképzelhető, hogy bemutatják a közönségnek a Ram 1500 EV-változatát, illetve a Dodge Hornet PHEV-et, ami egy plug-in hybrid crossover lesz majd a cég modellpalettáján.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)