Hirdetés

A vezetés közben hallgatott zene befolyásolja az elektromos autó hatótávját

|

A zenének a szervezetünkre nézve is komoly hatása van.

Hirdetés

Érdekes kísérletett végeztek el a Kia kutatói, amikor azt vizsgálták, hogy a vezetés közben pörgetett zeneszámok hogyan befolyásolják az elektromos autók hatótávját - írja az InsideEVs.

A dél-koreai autómárka kutatását dr. Duncan Williams, a University of Salford akusztikával és hangtudománnyal foglalkozó szakértője vezette. A vizsgálat során két, teljesen azonos Kia EV6-ot használtak, amelyekkel ugyanazon a 28,8 kilométeres (18 mérföldes) útszakaszon kellett végighajtania a kísérletben részt vevőknek. 

A vezetés közben hallgatott zene jelentősen befolyásolhatja a vezetési stílust, ezáltal az autó hatótávját (Fotó: Unsplash/BezeVision)
A vezetés közben hallgatott zene jelentősen befolyásolhatja a vezetési stílust, ezáltal az autó hatótávját (Fotó: Unsplash/BezeVision)

A vezetés közben hallgatott zene jelentősen befolyásolhatja a vezetési stílust, ezáltal az autó hatótávját (Fotó: Unsplash/BezeVision)

A vizsgálat során háromféle zenét kellett hallgatniuk: Beethoven 9. szimfóniáját - amely a zeneszerző utolsó, befejezett alkotása - a The Weeknd 2020-as Blinding Lights című slágerét, illetve Adele Hello című balladáját.

A kísérlet ideje alatt a sofőröknek különféle szenzorokkal mérték a biometrikus reakcióit: a pulzusszámot, illetve a bőrük elektromos vezetőképességét, amely a szervezet hőháztartásának szabályozása mellett az érzelmi állapotról is árulkodik, akár pozitív, akár negatív érzelmekről van szó.

Hirdetés

Az eredmény részben meglepő, részben érthető: a gyorsabb, lendületesebb számok - mint a The Weeknd slágere - hatására a sofőrök hajlamosabbak voltak dinamikusabban vezetni. Itt akár meg is állhatna a tudomány, hiszen ez alapján azt hihetnénk, hogy minél gyorsabb egy zene, annál gyorsabban vezetünk, azt hallgatva.

Itt azonban jött Adele balladája, a Hello, ami a három szám közül a legnyugodtabbnak számít: ezt hallgatva a sofőrök szívverése percenként 79 volt, míg Beethoven szimfóniáját hallgatva 111, a Blinding Lights során pedig akár 171-re is felugrott. Ez alapján logikus lenne a következtetés, hogy a brit énekesnő nótáját hallgató sofőrök vették igénybe legkevésbé az elektromos autó akkumulátorát.

Ez azonban nem így történt: a legtakarékosabbak akkor voltak az alanyok, amikor Beethovent hallgatták, ez nagyjából 7,7 százaléknyi töltöttséget emésztett fel menet közben. Adele dala lett a második, 13,3 százalékkal, míg az energikus, tempós The Weeknd-dal bizonyult a legkevésbé takarékosnak 23,6 százalékkal.

A két napos kísérlet során azt találtuk, hogy a zenének szinte drámai hatása van az elektromos autók hatótávjának változására. A különböző dalok eltérő elektrodermális aktivitást (EDA) produkáltak, de a megfigyelt alanyoknál jelentősen változott a vérnyomás mértéke is

- mutatott rá dr. Williams.

A szakember azt tanácsolja, hogy ha a maximális hatótávot szeretnénk kihozni az elektromos autónkból, kapcsoljunk be valamilyen nyugtató komolyzenét, ha viszont nem gond, hogy egy picit jobban merül az akkumulátor, nyugodtan választhatunk pörgősebb playlistet is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)