Hirdetés

A Siemens egyszerűsítené az elektromos autók otthoni töltését

|

A cég megoldása jelentősen csökkentheti az otthoni töltők telepítési költségeit.

Az elektromos autók hatékony otthoni töltéséhez nem elég a konnektorba bedugni a csatlakozót - sőt, ez az aljzattól függően akár baleset-, vagy tűzveszélyes is lehet - mivel 220 voltról még a legmodernebb villanyautók töltése is beletelhet akár 20 órába, vagy még többe.

A jó megoldás egy otthoni töltő telepítése, ez azonban jelentős költségekkel jár, az egyes gyártók termékei között pedig hatalmas a szórás: cikkünk írásának pillanatában találtunk szűk 90 ezer forintért megvásárolható otthoni fali töltőt, de olyat is, ami csaknem 1,2 millió forintba került. Ha pedig már megvan a töltő, hátravan az otthoni beszerelés, ami további komoly költségeket jelenthet, a megfelelő kábelek telepítésével, hogy a töltőt az otthoni villanyórára lehessen csatlakoztatni.

Az otthoni fali töltő telepítése drága mulatság lehet (Fotó: Unsplash/Ather Energy)

Az otthoni fali töltő telepítése drága mulatság lehet (Fotó: Unsplash/Ather Energy)

Ezen segíthet a Siemens legfrissebb fejlesztése, amelyet az amerikai ConnectDER nevű céggel közösen fejlesztett ki a német óriás - írja az InsideEVs. A megoldás lényege, hogy megkönnyíti a töltő telepítését, amelyet így már a drága és nagy felfordulással járó kábelezés nélkül lehet a villanyórára kötni. A cég ígérete szerint ráadásul a telepítés ideje is nagyban lecsökken: akár pár perc alatt beköthetővé válik a fali töltő - egy hasonló művelet az említett kábelkiépítéssel jóval tovább tarthat.

A ConnectDER fejlesztése egy úgynevezett "gallér", ami a villanyóra és az elektromos aljzatok közé épül be az otthoni hálózatba. Ezzel gyakorlatilag egyfajta plug-and-play környezet jön létre, amivel tényleg csak pár percig tart egy fali töltő telepítése. Ráadásul, a cég számításai szerint

az otthoni töltő kiépítésének költségei akár 60-80 százalékkal is csökkenthetőek.

A ConnectDER saját számításai szerint ez akár több mint 1000 dolláros megtakarítást is jelenthet, ha a felhasználó házán napelemek is működnek.

A Siemens új fejlesztése jelentősen lecsökkentheti a fali töltők telepítési költségeit - kár, hogy egyelőre Európában nem lehet majd találkozni vele (Fotó: Unsplash/myenergi)

A Siemens új fejlesztése jelentősen lecsökkentheti a fali töltők telepítési költségeit - kár, hogy egyelőre Európában nem lehet majd találkozni vele (Fotó: Unsplash/myenergi)

A két cég egyelőre még nem jelentette be hivatalosan, hogy mennyibe fog kerülni az új fejlesztés. Szilágyi Norbert, a Siemens Zrt. e-mobilitási szakértője a Zöld Pálya kérdésére elárulta, hogy egyelőre az amerikai szabványok szerint fejlesztik az eszközt, és az ottani tapasztalatok alapján várható annak más piacokon történő megjelenése.

A villanyórák szekrényeinek és magának az otthoni hálózatnak komoly problémája, hogy számos közülük nincs megfelelően szabványosítva. Itthon is lehet találkozni például olyan régi típusú villanyóra szekrénnyel, amely lényegében egy fadoboz, ezt szerelték fel régen a házak oldalára. Ez viszont nem megfelelő az ilyen típusú felhasználásnál, amihez már szükséges lenne a modern, lángálló műanyag szekrénybe zárt, szabványosított villanyóra. Ha a szabványosítás mellett dönt az ügyfél, az költségoldalról azonban igencsak jelentős összeg lehet. A ConnectDER megoldásának az egyik lényege, hogy szabványos környezetet teremt az otthoni töltők telepítéséhez anélkül, hogy magát a hálózatot vagy a villanyóra-szekrényt szabványosítani kellene

- magyarázta Szilágyi Norbert.

A két cég képviselői az Electreknek nyilatkozva annyit elárultak, hogy jelenleg az árképzés kialakításán dolgoznak, elárulva, hogy az új eszköz "töredékébe kerül, mint egy villanyóra cseréje vagy más hasonló módosítása, amihez egy fali töltő telepítése miatt szükség lehet".

Még van mit mesélnünk neked, minden érdekességet megtalálsz itt!

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)