Megszámolták, hány e-autós töltő van Európában

|

Az átfogó jelentésből az is kiderül, melyik országokban a legjobb a helyzet, de az is, hogy áll Magyarország ezen a téren.

Hirdetés

Hiánypótló jelentés készült az európai elektromos autók ökoszisztémájáról: a ChargeUp Europe által kiadott dokumentum a töltőhálózatot térképezte fel részletesen - írja az InsideEVs. A 28 iparági szereplőt tömörítő szervezet tagjai összesen több mint félmillió töltőoszlopot üzemeltetnek a kontinensen.

Az európai töltőhálózat számai nem rosszak, az eloszláson viszont még lehetne javítani (Fotó: Unsplash/Michael Fousert)

Az európai töltőhálózat számai nem rosszak, az eloszláson viszont még lehetne javítani
(Fotó: Unsplash/Michael Fousert)

Az 55 oldalas jelentésből rengeteg részlet kiderül az európai töltő-infrastuktúráról, a legérdekesebb, vagy leglényegesebb megállapításokat igyekeztünk ebbe a cikkbe összegyűjteni.

Az elmúlt évben Európában mintegy 330 ezer nyilvánosan elérhető töltőállomást használhattak az elektromos autóval közlekedők. Ezek közül:

  • 87 százalék 22 kilowatt alatti AC-töltő

  • 6 százalék volt alkalmas 100 kilowattos DC-töltésre

  • 4 százalék 22-43 kilowatt közti teljesítményű AC-töltő

  • míg 3 százalék az olyan DC-töltő, ami akár a 100 kilowattos töltést is lehetővé teszi.

Sajnos a töltőoszlopok eloszlásra egyelőre rendkívül egyenlőtlen, az összes publikus töltő több mint fele (!), azaz több mint 115 ezer töltő Hollandiában és Németországban található.

Hirdetés

Ettől függetlenül a kontinens átlaga 73 töltőoszlop százezer emberenként - vagyis, körülbelül minden 1370 emberre jut egy-egy oszlop.

Lendületesen fejlődik az európai töltőhálózat

Bár, ahogy látható, még van helye a bővülésnek, de jó hír, hogy az elmúlt 6 évben egészen elképesztő, 580 százalékkal gyarapodott az európai töltőhálózat. Míg 2015-ben még csupán ötvenezer töltő működött Európában (93 százalékban AC, 7 százalék DC), addig 2021-ben már 330 ezer oszlop várta az elektromos autókat. Érdekesség, hogy az arány csak mérsékelten változott, tavaly 92-8 százalék volt az AC/DC töltők aránya.

Nagyjából állandósult az AC/DC töltők aránya (Fotó: Unsplash/Sophie Jonas)

Nagyjából állandósult az AC/DC töltők aránya (Fotó: Unsplash/Sophie Jonas)

Az egyik legjobb összehasonlítás a publikus töltők átlagos kapacitása elektromos autónként. Az uniós átlag 2,9-re jön ki, Magyarország 3,8 kilowattal nagyjából a középmezőnyt jelenti. Az abszolút éllovasnak Szlovákia számít 16,1 kilowattal, nyomokban a litvánok 11,4 kilowattal, míg a dobogó harmadik fokán Horvátország áll 8,2 kilowattal.

Az otthoni, lakossági töltők 2:1 arányban előzik a munkahelyi oszlopokat, igaz az otthoni töltők jelentős többsége (80 százaléka) az úgynevezett DACH-országokban, azaz Németországban, Ausztriában és Svájcban üzemel. A munkahelyi töltés - amelyet átlagosan négyszer annyit használnak az európaiak, mint az otthoni töltőket - főleg Franciaországban és a skandináv országokban pörög, hetente átlagosan 400 kilowattórával.

Komoly fejlődés várható az évtized végéig (Fotó: Unsplash/Luca Bravo)

Komoly fejlődés várható az évtized végéig (Fotó: Unsplash/Luca Bravo)

Ami a jövőt illeti, a ChargeUp Europe szakértői szerint az évtized végére megtízszereződik az európai töltők száma. Az elektromos autók jelenleg a teljes európai áramtermelés 0,3 százalékát fogyasztják el, 2030-ra ez az arány 4 százalékra nőhet, ami 108 terawattórát jelent majd.

Az európai töltők piaca komoly munkahelyteremtő erő is egyben: 2021-ben 34 500 embernek adott munkát a töltők telepítése, karbantartása és értékesítése, az évtized végére azonban 254 százalékos emelkedés várható, ami azt jelenti, hogy 2030-ban már 122 200 európai dolgozik majd ezen a területen.

Még van mit mesélnünk neked, minden érdekességet megtalálsz itt!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)