Hirdetés

Egy töltéssel tette meg az utat a Floridától a Bahamákig ez az e-hajó

|

A látványos vízi jármű sebességére sem lehet panasz.

Hirdetés

A 2021-ben alapított kanadai Voltari Electric nemrég bemutatta a Voltari 260 elnevezésű, tisztán elektromos hajtású, teljesítményre kihegyezett motorcsónakját - írja az Electrek. A luxuskategóriás vízi járműnek azonban nem a hatótáv a legnagyobb erőssége, hanem a prémium kialakítás és a rendkívüli teljesítményre képes villanymotor.

A Florida környékén megszokott speedboat-ok, azaz kifejezetten erős, sebességre hangolt motorcsónakok formagvilágát megidéző Voltari 260 lelke egy 544 kilowattos csúcsteljesítményű elektromos motor, amely szárazföldön 740 lóerős teljesítményre lenne képes. A hajó gyorsaságához hozzájárul a szénszálas anyagból készült borítás, illetve a versenyeken használt csónakokat idéző hajótest.

A Voltari 260 gyorsaságánál már csak az ára szédítőbb (Fotó: Voltari Electric)
A Voltari 260 gyorsaságánál már csak az ára szédítőbb (Fotó: Voltari Electric)

A motorcsónak megbízhatóságát demonstrálandó a cég munkatársai nemrég komoly megmérettetésre vállalkoztak: egyetlen töltéssel tették meg a floridai Key Largo és a Bahamákon található Bimini közötti, szűk 150 kilométeres távot.  Ezzel felállították az elektromos motorcsónak által, egy töltéssel valaha megtett leghosszabb tengeri út rekordját.

Hirdetés

A Voltari 260 motorját egy 142 kilowattórás lítium-ion akkumulátor táplálja, amelynek csúcssebessége a vízen eléri a 96 km/h-t, azaz a szűk 52 csomót. Összehasonlításként, egy átlagos tengerjáró hajó sebessége nagyjából 20 csomó körül alakul. A rekordot jelentő átkelés során persze ennél lényegesen lassabban, nagyjából 4,5 csomós sebességgel haladtak, hogy a lehető legnagyobb távot tudják megtenni a villanymotor segítségével.

A motorcsónak lelke egy 740 lóerős villanymotor (Fotó: Voltari Electric)
A motorcsónak lelke egy 740 lóerős villanymotor (Fotó: Voltari Electric)

A Voltari Electric elnöke, Tim Markou szerint a cég rengeteg hasznos tapasztalatot gyűjtött az út során, amelyek felhasználásával a jövőben még hatékonyabb motorcsónakokat készíthetnek. Bár erről nem szól a fáma, de kíváncsiak lennénk, mire lenne képes a Voltari villanymotorja, ha egy olyan hajótestre szerelnék fel, amely gyakorlatilag a víz felett "repül" - akárcsak  Polestar és a Candela közös fejlesztésű vízi járműve.

Ami az árat illeti, a Voltari 260 valószínűleg nem lesz tömegcikk, egy példányért ugyanis 450 000 dollárt, azaz szűk 160 millió forintot kell fizetni.

Még van mit mesélnünk neked, minden érdekességet megtalálsz itt!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)