Hirdetés

Egy töltéssel tette meg az utat a Floridától a Bahamákig ez az e-hajó

|

A látványos vízi jármű sebességére sem lehet panasz.

Hirdetés

A 2021-ben alapított kanadai Voltari Electric nemrég bemutatta a Voltari 260 elnevezésű, tisztán elektromos hajtású, teljesítményre kihegyezett motorcsónakját - írja az Electrek. A luxuskategóriás vízi járműnek azonban nem a hatótáv a legnagyobb erőssége, hanem a prémium kialakítás és a rendkívüli teljesítményre képes villanymotor.

A Florida környékén megszokott speedboat-ok, azaz kifejezetten erős, sebességre hangolt motorcsónakok formagvilágát megidéző Voltari 260 lelke egy 544 kilowattos csúcsteljesítményű elektromos motor, amely szárazföldön 740 lóerős teljesítményre lenne képes. A hajó gyorsaságához hozzájárul a szénszálas anyagból készült borítás, illetve a versenyeken használt csónakokat idéző hajótest.

A Voltari 260 gyorsaságánál már csak az ára szédítőbb (Fotó: Voltari Electric)
A Voltari 260 gyorsaságánál már csak az ára szédítőbb (Fotó: Voltari Electric)

A motorcsónak megbízhatóságát demonstrálandó a cég munkatársai nemrég komoly megmérettetésre vállalkoztak: egyetlen töltéssel tették meg a floridai Key Largo és a Bahamákon található Bimini közötti, szűk 150 kilométeres távot.  Ezzel felállították az elektromos motorcsónak által, egy töltéssel valaha megtett leghosszabb tengeri út rekordját.

Hirdetés

A Voltari 260 motorját egy 142 kilowattórás lítium-ion akkumulátor táplálja, amelynek csúcssebessége a vízen eléri a 96 km/h-t, azaz a szűk 52 csomót. Összehasonlításként, egy átlagos tengerjáró hajó sebessége nagyjából 20 csomó körül alakul. A rekordot jelentő átkelés során persze ennél lényegesen lassabban, nagyjából 4,5 csomós sebességgel haladtak, hogy a lehető legnagyobb távot tudják megtenni a villanymotor segítségével.

A motorcsónak lelke egy 740 lóerős villanymotor (Fotó: Voltari Electric)
A motorcsónak lelke egy 740 lóerős villanymotor (Fotó: Voltari Electric)

A Voltari Electric elnöke, Tim Markou szerint a cég rengeteg hasznos tapasztalatot gyűjtött az út során, amelyek felhasználásával a jövőben még hatékonyabb motorcsónakokat készíthetnek. Bár erről nem szól a fáma, de kíváncsiak lennénk, mire lenne képes a Voltari villanymotorja, ha egy olyan hajótestre szerelnék fel, amely gyakorlatilag a víz felett "repül" - akárcsak  Polestar és a Candela közös fejlesztésű vízi járműve.

Ami az árat illeti, a Voltari 260 valószínűleg nem lesz tömegcikk, egy példányért ugyanis 450 000 dollárt, azaz szűk 160 millió forintot kell fizetni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)