Hirdetés

Európa tele van „soha le nem bomló” vegyi szennyezéssel

|

Több mint 17 000 helyszínt azonosítottak, ahol rendkívül veszélyes vegyi anyagok szennyezik a környezetet.

Hirdetés

Aggasztó kutatási eredményekről számolt be a Forever Pollution Project (FPP), amelynek célja olyan területek feltérképezése, ahol jelentős mennyiségben találhatóak a kis túlzással "örök vegyületeknek" nevezett kémiai anyagok - írja a Euronews. Az FPP-t 18 európai újság szerkesztőségének közös vizsgálata hívta életre. A szerveződés élén a francia Le Monde és a brit The Guardian áll.

Ezek a vegyületek csak nagyon nehezen távolíthatóak el a környezetből, ahol rendkívül hosszú ideig tart, amíg lebomlanak - ha lebomlanak egyáltalán. Ilyenek például az úgynevezett perfluor-alkil műanyagok (PFAS), amelyeket kozmetikumokban, konyhai eszközökben és elektronikus készülékekben is alkalmaznak. A hasonló vegyületeket még kémiai úton is nagyon nehezen lehet megsemmisíteni vagy semlegesíteni. Jelenleg több mint 4700 hasonló vegyületet tartanak számon, amelyeket gyakran használnak fel hétköznapi hasnzálati tárgyak gyártása során.

Egyes vegyi üzemek környékén az egészségügyi határérték többmilliószorosát is eléri a szennyezés mértéke (Fotó: Unsplash/Robin Sommer)
Egyes vegyi üzemek környékén az egészségügyi határérték többmilliószorosát is eléri a szennyezés mértéke (Fotó: Unsplash/Robin Sommer)

A hírcsatorna értesülései szerint az FPP kutatása több mint 17 ezer olyan helyszínt talált az Európai Unióban és Nagy-Britanniában, ahol súlyos mértékű a hasonló vegyületek koncentrációja.

Hirdetés

A PFAS magas koncentrációját körülbelül 640 helyszínen mutatták ki - ez egy liter vízben több mint 1000 nanogrammot jelent, azonban találtak 300 olyan területet is, ahol literenként 10 000 nanogramm a szennyezés mértéke. Összehasonlításként, a dán környezetvédelmi hatóság szerint az emberi fogyasztásra alkalmas ivóvízben a PFAS-tartalom nem halathatja meg a literenként 2 nanogrammot, azaz akadnak olyan területek, ahol az egészségügyi határérték ötezerszeresét mérték a kutatás során.

Ez egy rendkívül ijesztő eredmény

- summázta tömören a kutatás eredményét Phil Brown, a Northeastern University egészségtudományokkal foglalkozó professzora, aki koordinátorként vett részt a vizsgálatban.

A kutatás során 2100 helyszínt olyan területnek minősítettek, ahol a szennyezés mértéke aktívan veszélyezteti az emberi egészséget.

Az örökös vegyületek különféle egészségügyi problémákat okozhatnak, a magas koleszterintől a fekélyes vastagbélgyulladáson, pajzsmirigy-problémákon vagy épp magas vérnyomáson át a daganatos betegségekig.

A kutatás szerint Belgiumban a legrosszabb a helyzet: egy, a PFAS gyártásával foglalkozó zwijndrechti üzem környékén literenként 73 millió (!) nanogrammot találtak a mérgező anyagból, ami az egészségügyi határérték 36,5 milliószorosa. A környéken élőknek azt tanácsolják, hogy ne fogyasszanak a kertjükben termett zöldségekből, illetve a környékbeli tyúkok tojásait is kerüljék el. Az üzem öt kilométeres körzetében egyébként nagyjából hetvenezer ember él, akiknek most ingyenes vizsgálatot ajánlottak, a PFAS jelenlétének ellenőrzésére.

A PFAS-hoz hasonló vegyületek alkalmazásának korlátozására Németország, Hollandia, Norvégia, Svédország és Dánia közös kezdeményezést indított. Az FFP vizsgálati eredményeit ábrázoló térképet a Le Monde weboldalán lehet megtekinteni. A térképen jól látható, hogy hazánkban is akad legalább másféltucat olyan helyszín, ahol igazolható a szennyező anyagok jelenléte, de minimum kétszer ennyi feltételezett helyszínt is megjelöltek rajta.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)