Hirdetés

Ez a használt akksik sorsa

|

Egy youtuber egy akkumulátor újrahasznosító üzemről töltött fel videót. Meglepő dolgokat tapasztalt.

Hirdetés

Manapság egyre több háztartásban használt eszköz működik lítium ionos akkumulátorral. A laptop és egyéb hordozható eszközök, a telefonok és manapság már egyre többen használnak elektromos autót is. A praktikum mellett egyre több szó esik a technológia egy eddig homály borította árnyoldaláról is, hogy mi történik a használt, idejüket kiszolgált akksikkal.

Egy népszerű youtuber most utánajárt a dolognak és egy ezzel foglalkozó üzembe kéretszkedett be videózni. A JerryRigEvrything (Jerry összeszerel mindent) nevű csatorna tulajdonosa a Li-Cycling nevű cég telephelyén vezeti körbe nézőit.

Hirdetés

A cég azt veszi alapul, hogy az akkumulátor belsejében található anyagok, a lítium, kobalt, réz és nikkel végtelen számú alkalommal újrahasznosíthatók. Az arizonai üzem egy szabadalmaztatott eljárásnak köszönhetően bármely méretű illetve felhasználású akkumulátort képesek feldolgozni a telefonokba valótól, az EV-ket működtetőkig.

A módszer lényege, hogy a cég egy vízalapú oldatot készít az akksik belsejéből. Ebből ki tudja választani a műanyagot, a rezet és az alumíniumot. A fennmaradó anyagok, kobalt, lítium és nikkel massza formájában kerülnek hordókba. Egy másik üzemben ezt az anyagot további kémiai folyamatok segítségével választják szét a fennmaradó három összetevőre.

A Li-Cycle állítása szerint évente 18 ezer tonnányi használt energiatárolót dolgoznak fel, amit 95 %-ban fel tudnak használni újak előállításához. Ehhez persze az is kell, hogy eljusson hozzájuk a használt, kiszolgált termék, ezért is fontos az akkumulátorok szelektív gyűjtése. Azokat minden esetben kihelyezett gyűjtőkbe vagy a hulladékudvaron adjuk le

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)