Hirdetés

Félmeztelen tüntető zavarta meg a Volkswagen-részvényesek találkozóját

|

Az épület előtt közben klímaaktivisták ragasztották magukat a járdához.

Hirdetés

Múlt hét csütörtökön tartotta részvényesei éves gyűlését a Volkswagen Berlinben, az eseményt azonban rövid ideig tüntetők zavarták meg.

A demonstrálók közül többen bajutottak a találkozónak helyet adó konferenciaterembe és kiabálva tiltakoztak az ellen, hogy a Volkswagen Kína Xinjiang tartományában üzemelő gyárában szerintük emberi jogsértéseket követnek el.

A német autógyártó tagadja az emberi jogsértések vádját
A német autógyártó tagadja az emberi jogsértések vádját

Mint ismeretes, a távol-keleti ország vezetésté a Kínában élő, muszlim vallású ujgur kisebbséggel szembeni emberi jogsértésekkel vádolják, amelynek részeként munkatáborokban dolgoztatják a népcsoport tagjait.

Hirdetés

Egy tavaly augusztusban kiadott ENSZ-jelentés például azt találta, hogy Xinjiang tartományban komoly jogsértéseket követtek el az ujgur muszlimokkal szemben. Az Egyesült Államok külügyminisztériuma pedig egyenesen népirtásnak nevezte a régióban zajló eseményeket.

A berlini gyűlésre bejutott tüntetők közül egy nő félmeztelenre vetkőzött, a hátára a Dirty Money, azaz piszkos pénz szavakat írták. Más demonstrálók táblákat tartottak fel, amelyeken, többek között az állt: vessenek véget az ujgurok kényszermunkájának.

A félmeztelen tüntetőt a biztonsági őrök távolították el a rendezvényről
A félmeztelen tüntetőt a biztonsági őrök távolították el a rendezvényről

Az egyik demonstráló feltehetően egy tortát hajított a színpad felé, ahol a Volkswagen igazgatótanácsának elnöke, Hans-Dieter Poetsch beszélt, mellette pedig Wolfgang Porsche, a Porsche alapítójának egyik leszármazottja ült. Az esetről készült fotó szerint a torta kishíján őt találta el. A tüntetőket rövid idő után kivezették a teremből a biztonsági őrök.

A Volkswagen saját állítása szerint nem talált emberi jogsértésre utaló nyomokat a Xinjiang tartományban működő gyárában.

Miközben a teremben a fenti események zajlottak, az épület előtt a klímaváltozás ellen tiltakozó aktivisták próbálták meg magukat a járdához ragasztani - ezt a rendőrök megakadályozták. A Scientist Rebellion tagjai azt követelték, hogy a Volkswagen, Európa egyik legnagyobb autógyártójaként mérsékelje a karbonlábnyomát.

A tudomány egyértelmű. Drasztikusan csökkentenünk kell a szén-dioxid emissziónkat és az erőforrásainkkal kapcsolatos fogyasztást, miközben a VW több millió autót tervez értékesíteni, amivel átlépnék a másfél fokos limitet

- írta a tudósokból álló aktivistacsoport a Twitteren.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)