Hirdetés

A Formula-E-ben próbálja ki magát a nagymúltú Forma-1 csapat

|

Jövőre kezdenek, amikor a 60. szülinapjukat is ünneplik.

Hirdetés

Bár egyelőre továbbra is a Forma-1 számít az autóversenyek királyának, egyre több rajongója van az kizárólag elektromos hajtást engedélyező Formula-E versenyeinek. Az Ars Technica számolt be róla, hogy a következő szezonban csatlakozik a mostani mezőnyhöz az 1963--ban alapított McLaren is.

A lap információi szerint a McLaren Racing a Mercedes mostani Formula-E csapatát veszi majd át, azaz, a Forma-1-ben szintén érdekelt, az elmúlt időszakot sokáig meghatározó német alakulat viszont távozik a mezőnyből.

A McLaren neve 1963 óta egyet jelent az autóversenyzéssel (Fotó: McLaren)
A McLaren neve 1963 óta egyet jelent az autóversenyzéssel (Fotó: McLaren)

A McLaren neve 1963 óta egyet jelent az autóversenyzéssel (Fotó: McLaren)

A McLaren Racing a legjobbak ellen próbál versenyezni a legmodernebb technológiák segítségével, hogy ezáltal szórakoztassuk és inspiráljuk a rajongóinkat és partnereinket. A Formula-E teljesíti ezeket a követelményeket. Mint minden sportág,a melyben érdekeltek vagyunk, a Formula-E is a versenyzésről szól, azonban stratégiai, üzleti és technikai szempontból fontos "adalék" a csapat számára. Hiszek benne, hogy a Formula E-nek köszönhetően a McLaren Racing komoly versenyelőnyre tesz szert azáltal, hogy jobban megértjük majd az elektromos autókkal való versenyzést

- kommentálta a hírt Zak Brown, a McLaren Racing vezérigazgatója, egyben a Forma-1-es csapat csapatfőnöke.

Hirdetés

A Mercedes távozására már lehetett számítani: a Mercedes-EQ nevet viselő csapat az elmúlt hét szezonban sikeresen megnyerte a Formula-E bajnoki címét. A versenyzéssel kapcsolatban azonban kétségek merültek fel arra nézve, hogy a pályán alkalmazott technológiák mennyire alkalmasak rá, hogy akár közúti autókban is megjelenjenek.

A Forma-1 fejlesztései közül valóban sok minden került át az utcai autókba, de az elektromos hajtás terjedését a villanymotoros autók kevésbé tudták eddig elősegíteni. A Mercedes stuttgarti központjában valószínűleg emiatt döntöttek úgy már tavaly augusztusban, hogy az idei lesz az utolsó évaduk a Formula E mezőnyében. A német gyártó azzal magyarázta a döntést, hogy inkább a Forma-1-re szeretnének koncentrálni. Érdekesség, hogy a Mercedes-EQ csapatfőnöke, Ian James tovább marad a posztján, azaz mclarenes színekben is ő vezeti majd a csapatot.

A McLaren 2022-es Forma-1-es versenyautója (Fotó: mclaren.com)
A McLaren 2022-es Forma-1-es versenyautója (Fotó: mclaren.com)

A McLaren 2022-es Forma-1-es versenyautója (Fotó: McLaren)

Bár egyelőre hivatalos bejelentés nem érkezett, szakmai pletykák szerint a McLaren nem saját maga fejleszti majd a versenyautóiba kerülő elektromos hajtást. A Forma-1-es autókhoz saját maguk fejlesztik az erőforrásokat, de a Formula-E tekintetében várhatóan külső partner segítségét kérik majd.

A McLaren egyébként viszonylag gyengén kezdte az idei Forma-1-es szezont, az utóbbi versenyeken viszont mintha már kezdenének erőre kapni, de ez valószínűleg kevés lesz hozzá, hogy az idei évben látványos eredményeket érjenek el.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)