Hirdetés

Kiderült, melyik autómárkát lopják és törik a legtöbbször

|

Íme 2022 legérdekesebb használtautó-trendjei.

Hirdetés

Kihívásokkal teli évet hagytunk magunk mögött, mind az új, mind a használt autók piacán. Nyilvánvaló, hogy a teljes iparág nehézségekkel küzd, és bár úgy tűnik, hogy a lendület egyhamar nem is tér vissza a válság előtti állapotba, az elmúlt 12 hónapban is számos izgalmas dolog történt. A carVertical autótörténet-ellenőrző platform beszámolt a 2022-es év tapasztalatairól és legérdekesebb statisztikáiról.

Több mint hétrmilliárd kilométert tekertek a hamisított órájú használt autókba (Fotó: Unsplash/Nima Sarram)
Több mint hétrmilliárd kilométert tekertek a hamisított órájú használt autókba (Fotó: Unsplash/Nima Sarram)

Egy focicsapat árát költötték javításra az autósok

Az autótörténet-ellenőrző platform 2022-ben több mint 1,4 millió káreseményt tárt fel. A legnagyobb becsült javítási költség egy Ferrari 812 Superfast új tulajdonosát terhelte, tetemes - közel 300 000 eurós (120 millió forintnyi) - összeggel.

Hirdetés

Az elmúlt évben észlelt károk összértéke közel 5,1 milliárd eurót tesz ki. Ez az összeg összemérhető például a Real Madrid futballcsapat értékével, amelyet a Forbes 4,75 milliárd euróra becsül.

A legtöbb kárelőzményt mutató autómárkák listáját a Buick vezeti. Az elmúlt év során, a platformon ellenőrzött Buickok 78,1 százalékánál fedeztünk fel korábbi balesetet. A sérült modellek listájának 4. helyén a BMW áll 48,2 százalékkal.

A Mercedes-Benz modelleket fenyegeti a leginkább a lopás

A carVertical platformon több mint 1100 járműről derült ki, hogy lopott. A járműlopások tényleges száma azonban ennél jóval nagyobbra becsülhető, ugyanis az ilyen autók többnyire a feketepiacon cserélnek gazdát. Igen ritka, hogy a lopott autók ismét utat találjanak az autópiacra, de a több mint ezer felderített eset is azt bizonyítja, hogy még így is nagy valószínűséggel ki lehet fogni lopott járműveket.

A platformon felfedezett lopott autók több mint 50 százalékát 2014 és 2019 között gyártották. A tolvajok körében legnépszerűbb járművek 2017-ben készültek (az autótörténeti platformon felfedezett összes lopott jármű 9,7 százaléka ebbe az évjáratba tartozik).

A legnépszerűbb lopott autómárkák a Mercedes-Benz (az összes ellopott jármű 14,7 százaléka), a BMW (14,4 százalék), az Audi (10,4 százalék), a Ford (7,8 százalék) és a Volkswagen (6,8 százalék).

Tekergetett órák

Az elmúlt év során több mint 7,4 milliárdnyi elcsalt kilométert fedeztek fel. Ilyen mértékű futásteljesítményhez mintegy ezer autónak kellene megállás nélkül közlekednie körülbelül 8 és fél évig, 100 km/h folyamatos sebességgel. A kilométeróra-csalások átlagos aránya 15,2 százalék volt. A valós futásteljesítmény manipulálása az egyik legsúlyosabb probléma a használt autók piacán, hiszen a hamisított kilométeróra-állású járművek komoly pénzügyi gondokat is jelenthetnek a tulajdonosuknak.

A platform rávilágít, hogy a 2010 és 2013 között gyártott járművek vásárlói vállalják a legnagyobb kockázatot, ugyanis csaknem minden tizedik 2011-es jármű hamis futásteljesítményű (az összes jármű 9,2 százaléka), ugyanakkor a 2012-ben és 2013-ban készült autók esetében is magas a kockázat: a járművek 8,6, illetve 7,9 százaléka érintett.

Ezek voltak a 2022-es év legkedveltebb autói

A tavalyi adatok alapján az öt legnépszerűbb autómárka a BMW (15,8 százalék), a Volkswagen (14,5 százalék), az Audi (12,3 százalék), a Mercedes-Benz (8,6 százalék) és a Ford (5 százalék) volt.

Nem ez az első alkalom, hogy a BMW vezeti a listát, hiszen a márka megítélése - különösen a fiatalabbak körében - meglehetősen jó. A legnépszerűbb konkrét modellek a platform adatai alapján a BMW 3-as széria, a Volkswagen Golf, a BMW 5-ös széria, a Volkswagen Passat és az Audi A4 volt.

A carVertical által ellenőrzött autókról kapott információk alapján a következő autószínek domináltak a múlt évben: az összes autó 24,6 százaléka volt fekete, 20,3 százaléka szürke és 14,2 százaléka fehér, ezt a hármast pedig a kék árnyalatok követték (10,3 százalék).

Az elemzések alapjául szolgáló információk 26 országból - az Egyesült Királyságból, az USA-ból, Németországból, Franciaországból, Spanyolországból, Olaszországból, Hollandiából, Belgiumból, Magyarországról, Romániából, Litvániából, Lettországból, Észtországból, Szlovákiából, Szlovéniából, Horvátországból, Ukrajnából, a Cseh Köztársaságból, Lengyelországból, Bulgáriából, Szerbiából, Svédországból, Svájcból, Dániából, Finnországból, Ausztráliából és Mexikóból - származnak. Minden megállapítás a carVertical birtokában lévő adatokon alapszik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)