Hirdetés

Ilyen elektromos autót kapott Orbán Viktor a török elnöktől

|

A hazánkban vendégeskedő Recep Tayyip Erdoğan ajándékba hozta a török gyártmányú EV-t.

Hirdetés

A hét elején Magyarországon vendégeskedett Törökország elnöke, Recep Tayyip Erdoğan. A diplomáciai kapcsolatokat erősítendő, a találkozó felek kölcsönösen megajándékozták egymást egy-egy szimbolikus dologgal, ami valamilyen módon prezentálja az általuk képviselt államot. Orbán a mezőhegyesi birtok egyik lovát, a találó nevű Nagyurat ajándékozta Erdoğannak, míg ő viszonzásképpen a török autóipar büszkesége, a Togg T10X SUV egy példányát adta a magyar miniszterelnöknek.

Forrás: 444
Forrás: 444

2018-ban döntött úgy a török állam, hogy létrehoz egy vállalatot, ami a jövőben elektromos autók gyártásával fogja öregbíteni az ország hírnevét. 2020-ban meg is kezdődött az üzem építése, és tavaly október 29-én, a köztársaság megalakulásának 99. évfordulóján, meg is jelent  a brand első szériája, a Togg T10X nevű C szegmensű SUV. A Togg még nem elérhető az európai piacokon, először Németországban fogják forgalomba hozni a jövő év során.

Hirdetés

A tisztán elektromos szedán külsőleg robusztusnak hat, ám modern, de visszafogott formavilága elegáns külsőt kölcsönöz neki, ami a VW Golf V-t és a Peugeot 206 CC-t is tervező török dizájner,  Murat Günak kiváló munkáját dicséri. 

Az autó egyelőre csak egymotoros változatban kapható, de későbbre terveznek összkerékhajtású változatot is. Álló helyzetből 7,4 másodperc alatt képes 100 km/h-s sebességre felgyorsítani, és 185 km/h a végsebessége. Kétféle akkumulátorral vásárolható meg  a crossover: A 160 kW-os típus 310 kilométert tud megtenni egy töltéssel, míg a 180 kW-os állítólag az igazán impozáns 520 km-es értékkel büszkélkedhet.

Az autó első legyártott példányát maga az elnök kapta, de azt is vállalta Erdoğan, hogy az azt követő 12 évben további 30 ezer példányt vásárol belőle az állam részére. A T10X SUV ára 50 000 euró (19 200 000 forint) A gyártó négy további modellel szeretné bővíteni a típuskínálatot az elkövetkező évtized során. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)