Hirdetés

Ingyen jogosítványt ígér a középiskolásoknak a magyar állam

|

A jövőben komoly terhet vesz le a kormány a családok válláról.

Hirdetés

Emlékszel még, hogy milyen volt 17-18 évesen a szüleidnél kuncsorogni, bevállalni hónapokon át a házimunkát, vagy tanulni, mint a kisangyal, hogy ezért cserébe súlyos százezreket tegyenek az asztalra, amiből megszerezheted a szabadság egy szeletét, a jogosítványt? Úgy tűnik, hogy a szülőknek mást kell keresniük a jövőben, amivel jobb belátásra bírhatják középiskolás gyermeküket.

Ennek oka egy bejelentés, amit Tuzson Bence igazságügyi miniszter osztott meg személyes Facebook oldalán. A bejegyzés szerint idén szeptember elsejétől az állam ingyen biztosítja a jogosítvány megszerzését a középiskolás gyerekeknek.

A bejelentés szerint ebbe beletartozik az elméleti óráktól, a vizsgadíjakon át, a gyakorlati órákig minden egyes részfeladat, melyet abszolválni kell a vezetői engedély megszerzéséhez.

Hirdetés

A most bejelentett jó hír nem számít teljesen újdonságnak a kormányzati kommunikációban, hiszen egy törvénytervezet kiegészítése már utalt erre korábban. Akkor ez fel is került a kormány honlapjára, aminek a sejtetett jelentőségét meg is erősítették az Igazságügyi Minisztérium részéről, azzal a kikötéssel, hogy a döntéshozók még dolgoznak a részletszabályokon.

Eddig is igénybe vehettek állami támogatást a 20 év alatti fiatalok, hiszen utólagosan vissza lehetett igényelni 25 ezer forintot. Bár ez inkább gesztusértékű volt, mivel az engedély megszerzéséhez szükséges, akár 300-500 ezer forintra rúgó összegnek csak elenyésző részét fedezte.

Valószínűleg ez is az egyik kiváltó oka volt annak a csökkenő tendenciának, amit az elmúlt években lehetett tapasztalni a vizsgára jelentkező fiatalok körében. A nyilvántartott adatok szerint a tavalyi évre 30-40 százalékkal visszaesett a vezetést tanulni szándékozók száma.

Korábban már felreppent a hír arról, hogy március 1-jétől ingyenes sofőrtanfolyammal honorálja a kormány azokat, akik vállalják, hogy a papír megszerzése után az erőforrás-hiánnyal küzdő szállítmányozási ágazatban helyezkednek el. A kormány a Facebook oldalán is meghirdette, hogy teherautóra, kamionra és buszra is szerezhetnek vezetői engedélyt a programban azok, akik megfelelnek a feltételeknek

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)