Hirdetés

Jelentős drágulás várható az autópálya-matricák árában

|

Ennyibe kerülhetnek januártól a pályadíjak.

Hirdetés

Az elmúlt időszak hasonlóan Európa más részeihez az elszabaduló árakról és az utánuk való futásról szóltak. Kezdődött az energia árakkal, amit aztán törvényszerűen követett az összes többi. Alig néhány dolog maradt még a ne került volna terítékre.

A 2021-ben bevezetett szabály szerint a soron következő évben hatályba lépő autópályadíjak megállapításánál a megelőző év augusztusi inflációs számai tekinthetők mérvadónak. Az idén januárban életbe léptetett és jelenleg is hatályos pályahasználati díjak a 2022-es díjszabáshoz képest átlagosan 15,6 százalékkal lettek drágábbak. Idén ennél is nagyobb arányú drágulásra lehet számítani.

Hirdetés

Hivatalos közlemény híján több orgánum bocsátkozik jóslatokban a napokban. Mivel közeledik a hónap vége már elég nagy bizonyossággal állapítható meg, hogy az infláció mértéke 15 százalék közelében fog megállni. Ami változás már most bizonyos, hogy jövő év január elsejétől kezdve új matrica kerül forgalomba, az egynapos matricáé. Ennek áráról sincs még hivatalos adat, de egyes értesülések szerint 5 100 forintra is rúghat majd.

A további tételek díja várhatóan az alábbiak szerint alakul a D1 (a 3,5 tonnát meg nem haladó személygépkocsik) kategóriában:

  • A heti, vagyis tíznapos matrica 5 500-ról 6 325 forintra,
  • a havi  8 900-ról 10 240-re,
  • az éves országos 49 190-ről 56  570-re
  • az éves vármegyei pedig 5 720-ról 6 580 forintra emelkedhetnek.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is december elsejétől lehet megváltani az éves e-matricákat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)