Hirdetés

Elektromos és önvezető autókhoz fejlesztettek levegőmentes gumiabroncsot

|

Ráadásul fenntartható alapanyagból készül.

A Goodyear gumigyártó még november elején jelentette be, hogy levegőmentes gumiabroncsot fejleszt, kifejezetten elektromos, később pedig önvezető autók számára - írja az InsideEVs.

A lap információi szerint egyelőre még csak a prototípusok tesztjei folynak, a különleges, fenntartható anyagokból készülő, karbantartást nem igénylő abroncsok legkésőbb 2030-ban jelenhetnek meg a kereskedelmi forgalomban.

A levegőmentes gumiabroncs 2030-ra kerülhet kereskedelmi forgalomba (Fotó: Goodyear)

A levegőmentes gumiabroncs 2030-ra kerülhet kereskedelmi forgalomba (Fotó: Goodyear)

A gumigyártó az alábbi videót is közzétette, amelyen látható, hogy egy Tesla Model 3 segítségével tesztelik a levegőmentes abroncs menettulajdonságait. A Goodyear közleménye szerint a tesztek során az autóval 160 km/h sebességet is elértek, a manőverezés során pedig 88 km/h sebességgel száguldottak végig a bólyákkal kijelölt tesztpályán.

Bár a képsorok alapján azt gondolná a néző, hogy a levegőmentes abroncsokon a Tesla picit imbolygósabbnak tűnik, mintha hagyományos kerekeken gurulna, a Goodyear szerint a cég tesztpilótái, illetve a prototípus tesztelésén részt vevő független szakemberk is pozitív visszajelzéseket adtak az abroncs menettulajdonságairól.

A különleges kialakításnak köszönhetően nem igényel karbantartást és az élettartama is hosszabb (Fotó: Goodyear)

A különleges kialakításnak köszönhetően nem igényel karbantartást és az élettartama is hosszabb (Fotó: Goodyear)

Ahogy a képeken látható, az abroncs külső rétegét egy merevebb gumiból kialakítótt ékszerű struktúra "tartja", amely azonban kellően ruganyos ahhoz, hogy eloszlassa az autó mozgása során ébredő erőhatásokat. A Goodyear szerint a levegőmentes kerekek biztonságosabbak és tartósabbak lehetnek a jelenleg használt pneumatikus abroncsoknál, azonban a sorozatgyártáshoz még sok fejlesztésre lesz szükség.

A levegőmentes abroncsot az Olli önvezető járművön is tesztelik Floridában (Fotó: Goodyear)

A levegőmentes abroncsot önvezető kisbuszon is tesztelik Floridában (Fotó: Goodyear)

A gumigyártó a Tesla mellett az Olli önvezető kisbuszon is teszteli a kerekeket, a floridai Jacksonville közlekedési hatóságának közreműködésével.

Még van mit mesélnünk neked, minden érdekességet megtalálsz itt!

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)