Hirdetés

Önvezető elektromos traktort fejlesztettek, ami a termést is figyeli

|

Kifejezetten barátságos áron juthatnak hozzá a gazdák a csúcstechnikához.

Hirdetés

Az elektromos és önvezető járművek megérkeztek a szántóföldekre is. A Fast Company figyelt fel a kaliforniai Livermore által fejlesztett Monarch Tractorra, amely az első elektromos hajtású mezőgazdasági gépként komoly szereplővé válhat a szektorban. A traktort kamerákkal és szenzorokkal is felszerelték, így munka közben a termények állapotát is tudja figyelni és jelezni, ha valahol betegség nyomait vagy kártevőket észlelt.

Az önvezető traktornak nem számít, ha már lement a nap (Fotó: Monarch Tractor)
Az önvezető traktornak nem számít, ha már lement a nap (Fotó: Monarch Tractor)

Az önvezető traktornak nem számít, ha már lement a nap (Fotó: Monarch Tractor)

A jármű, felügyelettel ugyan, de képes az autonóm működésre: GPS-rendszere és kamerái segítségével pontosan tudja követni a kijelölt sorokat és végrehajtani a szükséges műveleteket, a permetezéstől a betakarításon át a termények szállításáig. A traktor fedélzeti számítógépe gépi látás segítségével felismeri a levelek kóros elszíneződését vagy a rovarok okozta károk nyomait és erről értesíteni tudja a tulajdonost. A Monarch rendszere egyszerre akár nyolc önvezető traktor nyomon követését is lehetővé teszi.

Az elektromos hajtás hozzájárulhat a mezőgazdasági munkagépek környezeti terhelésének csökkentéséhez. Praveen Penmetsa, a Monarch Tractor vezérigazgatója szerint a dízelmotoros traktorok akár tizenhétszer annyi szén-dioxidot is kibocsáthatnak, mint egy átlagos személyautó. Ennek eredményeként a mezőgazdaság komoly kibocsátóvá válik: csak az Egyesült Államokban működő traktorok, kombájnok és egyebek az ország emisszióinak 10 százalékáért tehetőek felelőssé.

Az önvezető traktorok egyelőre a kisebb gazdaságokban juthatnak szerephez. A jármű elektromos motorja ugyanis egyelőre 70 lóerős teljesítményre képes, míg az olyan termények betakarításához, mint a gabona, kukorica vagy szója, jellemzően erősebb, 400 lóerős dízeltraktorokat vetnek be. A hatékonyságon is van mit javítani: a Monarch egy feltöltéssel körülbelül 10 órán át működtethető, ezt követően 4-5 óra alatt lehet feltölteni az akkumulátorait. Ez azonban ideális a kisebb, főleg gyümölcsöket és zöldségeket termelő farmok számára.

Az önvezető megoldás abban is segít, hogy a farmerek munkaerőhiány esetén is tudják gondozni az ültetvényeiket, ráadásul, ilyenkor nincs szükség a hetekig tartó betanításra sem. Az idénymunkával kapcsolatban ugyanis ez az egyik komoly probléma, ráadásul, ha az adott dolgozó továbbáll, kezdődhet az egész folyamat az elejéről.

A Monarch Tractor egyelőre a kisebb gazdaságokban nyújthat segítséget a gazdáknak
A Monarch Tractor egyelőre a kisebb gazdaságokban nyújthat segítséget a gazdáknak

A Monarch Tractor egyelőre a kisebb gazdaságokban nyújthat segítséget a gazdáknak

A már említett gépi látás és továbib szenzorok azt is lehetővé teszik, hogy a traktor munka közben adatokat gyűjtsön a termésről, amie gyre fontosabb az átlátható ellátóláncok és a fenntartható módon termelt élelmiszereket kereső fogyasztók korában. A gazdáknak eddig körülményes, papíralapú dokumentációval kellett az élelmiszer-áruházak felé bizonyítani, hogy terményeik megfelelnek a fogyasztói elvárásoknak, most azonban a jármű ennek a munkának egy nagy részét is el tudja végezni helyettük.

Bár egyelőre még tesztelik az önvezető traktorokat, azt már tudni lehet, hogy más gyártókhoz képest kifejezetten jó áron juthatnak majd hozzá a technológiától nem idegenkedő gazdák. Az alapmodellért ugyanis körülbelül 58 000 dollárt, azaz bő 16 millió forintot kell fizetni. Összehasonlításként, a hazánkban is rendkívül népszerű John Deere traktorokból egy 105 lóerős, 2007-es évjáratú modellért 15,7 millió forintot kell fizetni, míg egy 130 lóerős, idei modell ára a 32 millió forintot közelíti.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)