Hirdetés

Münchenben legördült az utolsó belső égésű motor a BMW gyártósoráról

|

Más gyárakban azonban még évekig folytatódik ezeknek a gyártása.

Hirdetés

Bár a jónevű német autógyártó cég már 1969 óta folytat fejlesztéseket elektromos járművek gyártására, 2014-ben érkezett csak el az idő a tisztán elektromos modellek rendszeres, évenkénti debütálására. Az i3-at és még abban az évben megjelent i8-at még számos újabb EV követte a sorban, amik egyértelművé tették a vállalat technológia iránti elköteleződését.

A cég nemrég jelentette be saját blogján a V8-as széria kifutását, ami az utolsó hagyományos hajtású jármű volt a brand müncheni gyáregységénél. Az utolsó belső égésű motor tehát legördült a gyártószalagról. Addig készülnek még itt ilyen járművek, amíg a már legyártott motorok beépítésre nem kerülnek.

Hirdetés

Igaz, a BMW nem mindenhol fejezte be a hagyományos motorok gyártását, máshol még mindig rengeteg belső égésű motort és hibrid hajtásláncot gyárt, de a 60 éve működő münchenini gyár leállása szimbolikus az egész cégre nézve. Egyértelműen rajzolódik ki a cég és az autógyártás jövője, amiben a belső égésű hajtásnak már nem jut hely.

A müncheni üzemben a vállalat jelenleg a kibővített négyajtós 3-as és 4-es sorozatú családot gyártja, egy hatalmas autócsaládot, amely magában foglalja az M3-ast, a 3-as Touringot, a 3-as szedánt is. Ezen autók mellett gyártja a teljesen elektromos BMW i4-et is. 

Ezek ellenére a BMW egyszerre több vasat is tart a tűzben: továbbra is több hibrid modellt gyárt és a hidrogén hajtással kapcsolatban is vannak tervei a jövőre nézve. EV fronton most a Neuve Klasse platformra épülő járművekre helyezi a hangsúlyt, de a BEV-ek növekvő eladási rátája egyébként is ebbe az irányba terelgetné a fejlesztéseket.

Ugyan a cég osztrák és az Egyesült Királyságban működő gyárai még kitartanak egy darabig, de ez semmit nem vesz el a müncheni átállás jelentőségéből. Ha egy ilyen nagy múltú cég, az elhagyni kívánt technológia nagyágyújának főhadiszállása is behódol, az tényleg egy korszak végének az utolsó felvonását jelentheti. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)