Hirdetés

Nemcsak turisztikai látványosság lesz a világ legnagyobb napórája, hanem áramot is termel majd

|

A napelemekkel fedett 30,5 méter magas építmény 40 háztartás árammal való ellátására lesz képes.

Hirdetés

A napórát az ókor óta használja az emberiség időmérésre. Ugyan a 19. század közepe után, a mechanikus órák megjelenésével sokat veszített jelentőségéből, még a 20. század eleji feljegyzések is a legpontosabb időmérő eszközként hivatkoznak rá.

Jelenleg a világ legnagyobb napórája Indiában található. Az építmény a 18. század végén készült és 27 méter magas. Ugyan csak három és fél méterrel, de meg fogja ezt előzni a texasi Houstonban most épülő Arco del Tiempo (Az idő íve) névre keresztelt építmény. A névadást a funkcióján kívül a formájának is betudhatjuk. A boltívet formázó napóra nemcsak az időmérő funkció miatt fog a Naphoz kötődni, a boltív külső felületét napelemek fedik majd.

Hirdetés

A művet Ricardo Mariano berlini építész tervezi. Az innovatív projekt a felszerelt napelem-panelek segítségével 400 000 kWh villamos energiát fog termelni, ami akár 40 átlagos háztartást el tud majd látni elektromos árammal. A kaput formázó építmény valóban a városkapu funkcióját fogja majd betölteni, hiszen Houston egyik külső kerületének legkeletibb csücskében áll majd.

A város polgármestere, Sylvester Turner, egyedülálló műalkotásként jellemezte az épülő napórát. Úgy utalt rá mint a tiszta energia és a művészet találkozásának szimbólumára. Houston városát pedig ennek örvén az energetikai innováció éllovasának nevezte, míg a művet e hagyomány továbbélésének.

A boltívet formázó napóra a Land Art Generator Initiative (LAGI) nevű szervezet munkáját dicséri.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)