Hirdetés

Elektromos kamionnal támad a “másik” Tesla

|

Az akkumulátor-kapacitása több mint tízszerese a Tesla Model 3-nak

Hirdetés

Berúgta az ajtót az elektromos kamionokat fejlesztő Nikola, amely Nikola Tesla szerb feltaláló keresztnevét viseli, viszont semmi köze Elon Musk cégéhez.

Az Inside EVs számolt be róla, hogy a cég múlt héten leszállította az első Nikola Tre típusú elektromos kamionjait a Total Transportation Services Inc. (TTSI) nevű cégnek, amely Los Angeles és Long Beach kikötőbien fogja majd munkára a villanyhajtású nyerges vontatókat. A cég egyébként 100 kamionra adott le rendelést, ebből 30 elektromos hajtású, 70 pedig hidrogén-üzemanyagcellás lesz. Utóbbit a Nikola még fejleszti, az ígéretük szerint 2023-ban készülhetnek el, a fennmaradó 28 elektromos változatot pedig a jövő év során szállítják majd le.

"Nagy megtiszteltés számunkra, hogy partnerünkkel, a TTSI-vel együtt ünnepelhetjük az első Tre modellek érkezését" - mondta az ünnepélyes átadás alkalmával Mark Russell, a Nikola vezérigazgatója.

Az első Nikola Tre kamionok kaliforniai kikötőkben dolgoznak majd (Fotó: nikolamotor.com)
Az első Nikola Tre kamionok kaliforniai kikötőkben dolgoznak majd (Fotó: nikolamotor.com)

Az első Nikola Tre kamionok kaliforniai kikötőkben dolgoznak majd (Fotó: nikolamotor.com)

A fejlesztésben a kamionjairól és más haszongépjárműveiről ismert IVECO is közreműködik, a két cég a hamburgi kikötői hatóság számára is gyárt majd 25 Nikola Tre villanykamiont, a közösen üzemeltetett németországi gyárukban, amely az európai piacot szolgálja majd ki. Az Inside EVs értesülései szerint azonban itt készültek a most átadott amerikai darabok is.

Hirdetés

Eközben még épül a Nikola arizonai összeszerelő üzeme is, ahol évente 2400 e-kamion gyártására készülnek 2022-től. Az üzemet egyből bővíteni is fogják, így 2023 elejétől már várhatóan ennek közel tízszeresére, évi húszezer kamionra növelik majd a termelés mértékét.

A Nikola Tre vezetőfülkéje (Fotó: nikolamotor.com)
A Nikola Tre vezetőfülkéje (Fotó: nikolamotor.com)

A Nikola Tre vezetőfülkéje (Fotó: nikolamotor.com)

A Nikola Tre hatótávja várhatóan 563 kilométer körül alakul, a kamionokba kerülő akkumulátorcsomag kapacitása 753 kWh körül alakul. Összehasonlításként, a Tesla Model 3 akkumulátorai 50-82 kWh teljesítményűek, persze ezekkel nem kell több tonnányi terhet vontatni, míg a Nikola kamionja több mint 37 ezer kilogram rakomány szállítására képes. Az elektromos kamion maximális sebessége 121 km/h, villanymotorja 480 kilowattos, azaz körülbelül 645 lóerős. Megfelelő teljesítményű váltóáramű töltővel körülbelül 2 óra alatt lehet az akkumulátorokat 80 százalékig feltölteni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)